7°C
Mostar 13°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 7°C
Bihać 3°C

24.02.2024 / 12:51 Obrazovanje - Sarajevo

Mesihović: Medicinski fakultet može biti ponosan na bogatu historiju i na mnoge inovacije

Mesihović: Medicinski fakultet može biti ponosan na bogatu historiju i na mnoge inovacije
Foto: FENA
Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo Adna Mesihović, sa svojim saradnicima, protekle sedmice je posjetila Medicinski fakultet Univerziteta u Sarajevu.

Tokom posjete delegacija Ministarstva srdačno je primljena od dekanese Medicinskog fakulteta, prof.dr. Amine Valjevac i njenih saradnika.

Dekanesa Valjevac je ministrici Mesihović ukratko predstavila bogatu historiju i izuzetan značaj Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Istaknula je da je ovaj fakultet prvi Medicinski fakultet na prostoru Bosne i Hercegovine, čije je djelovanje bilo od presudnog značaja za osnivanje drugih medicinskih fakulteta u zemlji.
 
Posebno je naglašeno da je Medicinski fakultet UNSA bio pionir u uvođenju studija medicine na engleskom jeziku u Bosni i Hercegovini. Glavna misija i cilj fakulteta je pružanje i studijskih programa usklađenih s planovima studiranja zemalja u regionu i šire, te poštovanje standarda i direktiva Europske unije i Vijeća Evrope za regulisane profesije.
 
Predstavnici Ministarstva imali su priliku da se upoznaju s rezultatima velikih investicija u naučne i infrastrukturne projekte Medicinskog fakulteta. Također su predstavljeni aktuelni i budući naučni projekti, koji će rezultirati brojnim naučnim i stručnim publikacijama, knjigama i praktikumima. Očekuje se da će ovi projekti značajno doprinijeti citiranosti Medicinskog fakulteta i afirmaciji ljekara i naučnih radnika koji potiču s ovog fakulteta, kako na evropskim, tako i na svjetskim univerzitetima i klinikama.
 
- Posjeta Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu bila je izuzetno inspirativna i informativna. Fakultet može biti ponosan na svoju bogatu historiju, kao i na mnoge inovacije u oblasti visokog obrazovanja i naučnog istraživanja. Važno je naglasiti posvećenost Fakulteta unapređenju studijskih programa u skladu s evropskim standardima. Saradnja Ministarstva sa Medicinskim fakultetom UNSA će sigurno rezultirati novim inovacijama i unapređenjima u oblasti medicinske nauke. Radujem se intenziviranju buduće saradnje i zajedničkim projektima u našem kantonu - istakla je ministrica Mesihović.
 
Kroz uspješnu posjetu, Ministarstvo i Medicinski fakultet UNSA potvrdili su svoju predanost unapređenju visokog obrazovanja i naučnog istraživanja u Kantonu Sarajevo i šire, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo