10°C
Mostar 16°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 13°C
Bihać 12°C

24.02.2024 / 14:15 Regija - Hrvatska

Tribina 'Ukrajina: dvije godine od ruske agresije' održana u Zagrebu

Tribina 'Ukrajina: dvije godine od ruske agresije' održana u Zagrebu
Foto: Facebook
U organizaciji Hrvatske paneuropske unije u Zagrebu je u petak večer, uoči druge obljetnice, održana tribina "Ukrajina: dvije godine od ruske agresije".

Uvodna izlaganja održali su veleposlanik Ukrajine u Hrvatskoj Vasyl Kyrylich, zastupnik u Europskom parlamentu doc. dr. sc. Tomislav Sokol te pomoćnik rektora Sveučilišta obrane i sigurnosti "dr. Franjo Tuđman" doc. dr. sc. Gordan Akrap, kao i bivša predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, navodi se u priopćenju Hrvatske paneuropske unije.

"Rat ne traje samo dvije godine. Ruske elite stoljećima pripremaju uništenje Ukrajine", rekao je ukrajinski veleposlanik Kyrylich u svojim uvodnim riječima. Nakon toga iznio je kratak povijesni prikaz ruskih napada na Ukrajinu kroz stoljeća. Obrazložio je motive, lekcije te pouke koje cijela Europa može izvesti na temelju ruske invazije.

Podsjetio je i na sličnosti u okolnostima koje su zatekle Europu uoči Drugoga svjetskog rata.

"Ukrajina se bori za demokratski poredak i očuvanje slobode i demokracije u cijeloj Europi", rekao je ukrajinski veleposlanik u RH te dodao da Ukrajina mora držati odlučan otpor agresiji kako bi zaštitila Europu od prodiranja ruskih snaga i u druge države.

"Mi smo jaki, mi smo odvažna duha, baš kakvi su bili i Hrvati u Domovinskome ratu. To moramo zadržati i dalje", poručio je Kyrylich.

Tomislav Sokol govorio je o dužnostima Europske unije prema Ukrajini.

"Europska je unija donijela strateške zaključke bez obzira na pojedinačne želje nekih zemalja (...) Živimo u svijetu nesigurnosti i neprijateljstva prema Europi. Budućnost je neizvjesna, a ulaganje u sigurnost jedino je rješenje", poručio je Sokol te zaključio kako je snažan Ukrajinski otpor dokaz nespremnosti i manjkavosti ruskoga državnoga i vojnog aparata.

Gordan Akrap je u svom govoru istaknuo kako Rusija opet pokazuje svoje imperijalne težnje i želje za uspostavom kontrole čitave regije

"Sigurnost nije stanje nego proces, a to zahtijeva snalažljivost, inovativnost i spremnost. Koncept domovinske sigurnosti predstavlja temelj svih društvenih politika", mišljenja je Akrap.

Na kraju je tribine Kolinda Grabar Kitarović uputila riječi potpore ukrajinskom narodu, izrazivši prijateljstvo i blizinu te suosjećanje u patnji.

"Rusija je na koljenima. Ovisi o potpori drugih nedemokratskih država. Ukrajina mora biti ustrajna u svome otporu'', zaključila je bivša hrvatska predsjednica.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo