8°C
Mostar 14°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 11°C
Bihać 9°C

24.02.2024 / 16:30 Svijet - Austrija

Horor u Beču: U jednom danu ubijeno pet ženskih osoba

Horor u Beču: U jednom danu ubijeno pet ženskih osoba
Foto: Pixabay

Austrijske vlasti istražuju ubistva četiri žene i 13-godišnje djevojčice u Beču u roku od jednog dana, uključujući tri žene koje su pronađene izbodene na smrt u bordelu.

Tijela triju mladih žena pronađena su sa smrtonosnim ranama nožem u bordelu u četvrti Brigittenau glavnog grada Austrije u petak naveče nakon što je svjedok o događaju obavijestio policiju.

Muškarac (27), koji je još sa sobom imao nož za koji se vjeruje da je oružje kojim je počinjeno ubistvo, uhapšen je u blizini pod sumnjom da je počinio ubistva, rekla je policija.

U odvojenom slučaju, žena i njezina kćerka, 13, pronađene su mrtve u stanu u Beču ranije u petak. Vjerojatno su zadavljene ili ugušene do smrti, a otac je glavni osumnjičeni, rekla je APA.

Austrijska udruga autonomnih skloništa za žene prošle je godine zabilježila 26 femicida, a u zemlji i širom Evrope bjesni rasprava o ubistvima žena i djevojaka, često od strane partnera ili bivših partnera.

Austrijska vlada obećala je oštrije mjere, obećavši nekoliko mjera uključujući povećanje financiranja organizacija koje pomažu žrtvama nasilja.

Nevladine organizacije, međutim, kažu da vlada ne čini dovoljno da zaustavi ubojstva.

Između 2010. i 2020. u Austriji je ubijeno 319 žena, uglavnom od strane njihovih muških partnera ili bivših partnera, s rekordnim brojem od 43 žrtve u 2019., pokazuje vladina studija, prenosi Index.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo