17°C
Mostar 23°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 21°C
Bihać 20°C

25.02.2024 / 18:05 Svijet - Važno obraćanje

Zelenski: Poginulo 31.000 ukrajinskih vojnika

Zelenski: Poginulo 31.000 ukrajinskih vojnika
Foto: Agencije
Najmanje 31.000 ukrajinskih vojnika poginulo je u ratu s Rusijom, izjavio je u nedjelju ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, u rijetkom priznanju gubitaka zemlje od invazije u punom obimu 2022. godine.

Zelenski je osporio ruske tvrdnje o mnogo većim brojkama kada su u pitanju ukrajinske žrtve. Ukrajinski predsjednik je također rekao da je ubijeno na desetine hiljada civila u okupiranim dijelovima zemlje, navodi CNN.

"Ne postoji alternativa" osim da se pobijedi Ukrajina u borbi protiv Rusije, rekao je predsjednik Volodimir Zelenski u nedjelju, obraćajući se naciji dan nakon obilježavanja druge godišnjice ruske invazije u punom obimu.

"Ako budemo dovoljno jaki sa oružjem, nećemo izgubiti ovaj rat. Dobit ćemo ovaj rat", rekao je on.

On je zahvalio Ukrajincima na njihovoj otpornosti tokom dosadašnjeg sukoba i predložio da bi se mirovni samit u Švicarskoj mogao održati na proljeće.

"To ne znači da će Rusija prihvatiti ovaj dokument", rekao je on o mogućem prijedlogu mirovnog plana.

Ukrajinski predsjednik se nada da će dobiti dodatnu vojnu pomoć od SAD-a.

"Imam nadu u američki Kongres i siguran sam da će to biti pozitivno rješenje", rekao je Zelenski, odgovarajući na pitanje CNN-a na konferenciji za novinare u nedjelju.

"Inače, ne razumijem u kojem svijetu živimo - definitivno drugačiji svijet. Zato računamo na američki Kongres. Oni znaju da nam je potrebna njihova podrška u narednim mjesecima, a sreo sam senatore i dvopartijske predstavnike."

Zelenski je rekao da su SAD svjesne da Ukrajini treba više sistema protuzračne odbrane i dodao da će novac predviđen za dodatnu podršku "ostati u američkim kompanijama - kod kompanija koje su proizvođači ove vrste oružja koje nam je potrebno".


(Vijesti.ba)

Izdvajamo