°C
Mostar 6°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 4°C
Bihać 2°C

25.02.2024 / 19:37 BiH - Gradski odbor

SNSD predložio optuženika za genocid za nagradu Banjaluke

SNSD predložio optuženika za genocid za nagradu Banjaluke
Foto: Arhiv
Gradski odbor SNSD-a Banjaluka za ovogodišnji "Ključ Grada Banjaluka, sa Poveljom-Počasni građanin grada Banjaluke” predložio je posthumno generala Momira Talića, saopćeno je iz odbora.

- U vrijeme kada se RS više nego ikad ranije bori za opstanak srpskog naroda očuvanje svojih granica, prijedlog da general Momir Talić bude posthumno odlikovan predstavlja logičan izbor. General Talić mnogo je zadužio srpski narod, RS i Banjaluku, te je ovo samo jedan mali čin kako bismo mu iskazali vječnu zahvalnost za njegova nesebična djela u Odbrambeno- otadžbinskom ratu i za sve što je učinio za svoj narod - ističe se u saopćenju.

Talić je nakon Mladića bio najvišerangirani oficir Vojske Republike Srpske optužen pred Tribunalom u Hagu.

Tajna optužnica podignuta je 1999. godine, a Talić je uhapšen na vojnom savjetovanju kojem je prisustvovao kao tadašnji komandant Vojske RS. Talić je rat dočekao kao zamjenik komandanta Petog odnosno Krajiškog korpusa JNA da bi u Vojsci Republike Srpske postao komandant tog korpusa, a nakon Dejtonskog sporazuma i načelnik Generalštaba Vojske RS-a. Talić je optužen za genocid i druga najteža djela ratnih zločina počinjena 1992. godine.

Kako je između ostalog navedeno u optužnici Talić je optužen za djela uništenja etničke grupe Bošnjaka i Hrvata te djela zatvaranja, nečovječnog postupanja i deportacije stanovništva na teritoriju kako je navedeno legitimnih vlasti BiH. Zbog narušenog zdravstvenog stanja Taliću je dozvoljeno da se brani sa slobode. Umro je u Beogradu 2003. godine.

Naveli su da je general Momir Talić svojim ličnim potencijalom, hrabrošću, profesionalnošću i umijeću i komandovanjem vojnim formacijama najvišeg ranga, u posebno složenim ratnim uslovima pokazao izuzetnost, lik i djelo srpskog vojskovođe, vođe i čovjeka svog naroda.

Podsjetili su da se za života zalagao za slobodu, jedinstvo, nadu i prosperitet.

- Kao ratni komandant Prvog krajiškog korpusa, najsnažnije vojne operativne grupacije Vojske RS koja je imala brojčanu snagu od preko 120 000 vojnika, general Talić je branio i očuvao zapadne dijelove RS od Brčkog, uključujući i Brčko, pa sve do Ozrena, Vlašića, Novog Grada i Kozarske Dubice. Isto tako, dao je ključnu podršku opstanku srpskog naroda na prostorima Republike Srpske Krajine, prvenstveno Korduna, Banije i Zapadne Slaovonije - istakli su u saopćenju.

Istakli su da je pod vođstvom generala Talića Prvi krajiški korpus izveo  operaciju "Koridor 1992" i time odblokirao srpska područja i narod zapadno od Brčkog iz operativnog i strateškog okruženja od oko milion ljudi, uz zapadne dijelove RS i cijelu Republiku Srpsku Krajinu.

- Operacija "Koridor" imala je posebnu emotivnu i humanu dimenziju i povod za operaciju i kopneno spajanje sa Srbijom. Nakon stravične smrti 12 banjalučkih beba zbog nedostatka kiseonika general Momir Talić donio je istorijsku odluku za srpski narod i pokrenuo je operaciju "Koridor" zahvaljujući kojoj danas postoji RS - zakljuli su u banjalučkom odboru SNSD-a.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo