1°C
Mostar 7°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 5°C
Bihać 4°C

26.02.2024 / 06:00 BiH - Na današnji dan

Četiri godine od smrti akademika Muhameda Filipovića

Četiri godine od smrti akademika Muhameda Filipovića
Muhamed Filipović / Arhiv
Na današnji dan prije četiri godine preminuo je Muhamed Filipović, akademik, političar i jedan od najznačajnihih bosanskohercegovačkih filozofa.

Smatran je za jednog od najuticajnijih akademika u modernoj Bosni i Hercegovini.

Bio je član Akademije nauka i umjetnosti BiH i profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Objavio je 14 knjiga, od kojih su neke i prevedene na druge jezike.

Akademik Muhamed Filipović rođen je u Banjoj Luci gdje je završio osnovno i srednje obrazovanje. Filozofiju, prirodne nauke i historiju studirao je u Beogradu i Zagrebu, a diplomirao je 1952. godine. Doktorirao je iz oblasti filozofije na Filozofskom fakultetu u Sarajevu 1961. godine. Ubrzo biva izabran u zvanje docenta, 1967. godine u vanrednog profesora, a potom 1972. godine u zvanje redovnog profesora za predmete Logika sa metodologijom i Metodologija znanstvenog rada na Odsjeku za filozofiju i sociologiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu, na kojem je proveo cijeli radni vijek sve do penzionisanja 1999. godine.

U toku svoje dugogodišnje akademske i pedagoške karijere bio je mentor ili član komisije za 34 doktorske disertacije u zemlji i inozemstvu. Bio je gostujući predavač u Sjedinjenim Američkim Državama, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Austriji, Danskoj, Norveškoj, Švedskoj, Finskoj, Švicarskoj i na univerzitetima u drugim zemljama.

Akademik Muhamed Filipović je bio član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine; za dopisnog člana Akademije nauka i umjetnosti BiH izabran je 1976. godine, a za redovnog člana je izabran 1982. godine.

Napisao je veliki broj monografija iz logike, historije filozofije, historije kulturnog života Bosne i Hercegovine, estetike i politike. Bavio se i književnom kritikom i esejistikom, ali i leksikografijom. Autor je eseja „Bosanski duh u književnosti – šta je to“, koji je objavljen 1967. godine u časopisu Život u povodu izdavanja i štampe zbirke poezije Mehmedalije Maka Dizdara Kameni spavač.

Bio je urednik redakcije Enciklopedije za Bosnu i Hercegovinu u periodu od 1975. godine do kraja 1982. godine koja je pripremila i objavila separat Enciklopedije Bosne i Hercegovine.

Akademik Muhamed Filipović bio je inicijator velikog broja javnih rasprava, polemika i pitanja koja su pokrenula veoma značajne procese u političkom, obrazovnom i kulturnom životu Bosne i Hercegovine. Njegov entuzijazam i plodotvoran naučni rad ostavio je utjecaj na generacije studenata koji su imali privilegiju slušati njegova predavanja.

Akademik Filipović je autor i koautor više od 50 monografija, 160 članaka u naučnim časopisima, ali i velikog broja drugih oblika radova u različitim publikacijama. Također, autor je više stotina članaka u dnevnim i sedmičnim novinama koji su doprinijeli kako shvatanju tako i kreiranju društvene svakodnevnice u Bosni i Hercegovini.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo