7°C
Mostar 13°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 7°C
Bihać 3°C

26.02.2024 / 09:48 Obrazovanje - Sarajevo

Foto: Ministrica Mesihović posjetila Fakultet islamskih nauka

Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo, prof.dr. Adna Mesihović sa saradnicima je posjetila Fakultet islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu.

Sastanku s ministricom prisustvovali su dekan, prof.dr. Mustafa Hasani, prodekan za nastavu prof.dr. Ahmet Alibašić, prodekan za kvalitet, prof.dr. Nedim Begović, prodekan za naučnoistraživački rad, prof.dr. Zehra Alispahić i prodekan za međunarodnu saradnj, prof.dr. Aid Smajić.

Gosti su ukratko upoznati s historijom FIN-a, koji je jedna od najstarijih islamskih obrazovnih ustanova u Bosni i Hercegovini, još iz doba osmanske vladavine. Danas se s ponosom može reći da Fakultet islamskih nauka predstavlja najprestižniju instituciju visokoškolskog islamskog obrazovanja u Evropi.

Prema riječima dekana i saradnika, Fakultet nudi studijske programe, koji podrazumijevaju humanističko i društveno obrazovanje, što je u funkciji misije humanizma, boljeg razumijevanja među narodima, religijama i kulturama ali i svjedoče skladu između tradicionalnih i savremenih islamskih nauka, ali i istočnih i zapadnih kulturnih vrijednosti.

Ministrica Mesihović je iskazala zadovoljstvo posjetom uz zahvalnost predstavnicima Fakulteta na srdačnom dočeku. Istakla je značaj studijskih programa koje ovaj fakultet nudi svim studentima.

„Fakultet igra ključnu ulogu u obuci akademskih kadrova koji će se baviti različitim aspektima islamske nauke i kulture, kao i u promovisanju interkulturnog dijaloga i razumijevanja među različitim zajednicama u Bosni i Hercegovini. Također, ovaj fakultet doprinosi očuvanju i promovisanju islamske tradicije i vrijednosti u savremenom kontekstu“, naglasila je ministrica Mesihović.

Između ostalog, razgovarano je i o projektima koji se trenutno realiziraju na FIN-u, kao i o međunarodnoj saradnji, s naročitim osvrtom na projekt Resilience (REligious Studies Infrastructure: tooLs, Expert, conNections and Ceenters). Ovaj projekt se realizira, između ostalih, u saradnji s 12 akademskih ustanova iz 10 zemalja koje su udružile snage kako bi započeli ovaj projekt, s konačnim ciljem izgradnje evropskog odgovora na izazove vjerske raznolikosti. Finansiran je u okviru EU programa Horizont 2020, čiji je cilj uspostavljanje evropske istraživačke infrastrukture na području religijskih studija.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo