17°C
Mostar 22°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

26.02.2024 / 17:21 Svijet - Sofija

Bugarska zabranila ulazak dvoje ruskih državljana u EU zbog navodne špijunaže

Bugarska zabranila ulazak dvoje ruskih državljana u EU zbog navodne špijunaže
Foto: Ilustracija

Bugarska je zabranila ulazak dvoje ruskih državljana u Evropsku uniju zbog njihove navodne uloge u operaciji sigurnosne agencije u toj balkanskoj zemlji, saopćila je u ponedeljak njena državna sigurnosna agencija.

Vladimir Nikolajevič Goročkin (39), rođen u Kalinjingradu, i 37-godišnja Tatjana Anatolijevna Goročkina, predstavili su se kao bugarski državljani Denis Raškov i Dijana Raškova.

- Glavna svrha njihovog prisustva u Bugarskoj bila je pribavljanje bugarskih ličnih dokumenata i vjerodostojnih biografskih podataka, koje će kasnije koristiti za obavljanje obavještajnih aktivnosti van Bugarske - navodi agencija.

Bugarska, članica EU i NATO-a, objavila je petogodišnju zabranu njihovog ulaska u 27-članu EU.

Bugarska je u septembru protjerala poglavara Ruske pravoslavne crkve u Sofiji i dvojicu bjeloruskih svećenika, optužujući ih da služe geopolitičkim interesima Moskve.

Pet bugarskih državljana optuženih da su dio ruske špijunske mreže u Britaniji zadužene za praćenje i prikupljanje informacija, uhapšeno je prošle godine.

Trojica muškaraca i dvije žene optuženi su da su u periodu od augusta 2020. do februara 2023. godine kovali zavjere radi prikupljanja informacija koje bi bile korisne neprijatelju u svrhu štetne po sigurnost države. Pred sudom su se pojavili u septembru, prenosi Reuters.

(Vijesti.ba/FENA)

Izdvajamo