0°C
Mostar 4°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 4°C
Bihać 1°C

27.02.2024 / 07:09 Zanimljivosti - Brend Hermes

Svijet u šoku zbog odluke nasljednika čuvenog brenda

Svijet u šoku zbog odluke nasljednika čuvenog brenda
Foto: X

Nicolas Puech, osamdesetogodišnji Francuz i nasljednik brenda Hermes, odlučio je da ostavi svoje bogatstvo jednom svom zaposlenom, prenosi Blic.

Naime, najveći pojedinačni akcionar čuvene luksuzne modne kuće, vrijedne 11,2 milijarde dolara, nema ni partnera ni djecu, a njegov marokanski baštovan (41) mu je, očigledno, najbliža osoba.

Puech, koji je potomak pete generacije Thierry Hermès, osnivača luksuznog modnog brenda, smatra svog baštovana "svojim djetetom" i želi da usvoji odraslog čovjeka. Vijest o ovome su prenijeli svjetski mediji.

"Usvajanje odraslog čovjeka nije lako, ali je moguće“, objasnio je Filip Canel, poreski advokat iz Lozane, i dodao: "Prema ugovoru o nasljeđivanju, usvojeno dijete bi trebalo da dobije 50% imanja, dok bi drugih 50% išlo fondaciji. Ugovor o nasljeđivanju u Švicarskoj je način da se riješi vaše nasljeđivanje, ne testament, već ugovor koji potpisujete sa drugim nasljednicima".

Marokanac koji je prvobitno radio kao baštovan za francuskog milijardera, kasnije je postao njegov pomoćnik i na kraju menadžer njegovih rezidencija. Za razliku od svog poslodavca, baštovan ima suprugu koja je iz Španije i bavi se kuhanjem, kao i dvoje djece, koji su "kao porodica" osamdesetogodišnjaku, navodi se.

Iako nema krvne veze sa četveročlanom porodicom, Puech ih smatra svojim potomstvom i odlučio je da pokrene postupak usvajanja u Valaisu, prema informacijama ženevskog žurnala.

Postupak je u toku i nakon što se završi, Marokanac će postati zakoniti sin i nasljednik sa pristupom barem polovini masivnog bogatstva Nicolasa Puecha. Inače, iako sve ovo zvuči darežljivo, u konfliktu je sa Puechovim prethodnom obećanjem da će novac donirati fondaciji za javni interes sa sjedištem u Ženevi, koju je osnovao.

Njegovo bogatstvo se procjenjuje na 9 do 10 milijardi švicarskih franaka, odnosno između 9,4 i 10,4 milijardi eura. Puech živi u Švicarskoj, navodno je već poduzeo određene korake za preraspodjelu svog bogatstva i angažovao je pravnike koji će mu pomoći u procesu.

Puech je i jedan od najbogatijih ljudi u Švicarskoj, živi u luksuznoj vili u La Foliju, opštini sa 66 stanovnika. U međuvremenu, dok pravni postupci traju, njegov zaposleni je već postao bogatiji za dve vile, jednu na obali Ženevskog jezera i drugu u Marakešu, a obje su vrijedne najmanje 5 miliona dolara.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo