18°C
Mostar 23°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 19°C
Bihać 17°C

27.02.2024 / 12:49 Crna hronika - FUP

Akcija 'Izvor 2' uhapšena dva lica iz Sarajeva

Akcija 'Izvor 2' uhapšena dva lica iz Sarajeva
Foto: FUP

Dana, 26.02.2024. godine, policijski službenici Federalne uprave policije su poduzimali mjere i radnje iz svoje nadležnosti u predmetu „Izvor 2“, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo na području Kantona Sarajevo.

Akcija je vezana za dokumentovanje krivičnog djela „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“ iz člana 238. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, stoji u saopćenju FUP-a.

U sklopu navedenih aktivnosti, a na osnovu Naredbi Općinskog suda u Sarajevu, izvršeni su pretresi više osoba, objekata i motornih vozila na području općina Novi Grad i Ilidža, te su tom prilikom slobode lišene dvije osobe inicijala E.A. (1980) iz Sarajeva i S.M. (1984) iz Sarajeva, dok treća osumnjičena osoba nije pronađena i ista će naknadno biti kriminalistički dokumentovana.

Pretresanje osoba, objekata i motornih vozila izvršeno je zbog postojanja osnova sumnje u činjenje navedenog krivičnog djela, kojom prilikom je pronađena određena količina opojne droge „Kokain“, vatreno oružje i municija.

Navedene osobe se sumnjiče da su tokom 2023. godine, na području Kantona Sarajevo, neovlašteno nabavljali opojnu drogu „Kokain“ koju su potom pakovali i pripremali s ciljem daljnjeg stavljanja u promet trećim licima. Prilikom pretresanja pronađeni su i drugi predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa predmetnim krivičnim djelom.

Osobe lišene slobode su kriminalistički obrađene u službenim prostorijama Federalne uprave policije, dok je jedna osoba zadržana u pritvoru, te će biti predata nadležnom tužilaštvu uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, koji će donijeti odluku o njegovom daljnjem statusu.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo