26°C
Mostar 34°C
Tuzla 30°C
Banja Luka 32°C
Bihać 29°C

27.02.2024 / 12:53 Muzika i Film - SAD

Zakazano suđenje Alecu Baldwinu

Zakazano suđenje Alecu Baldwinu
Foto: X

Suđenje glumcu Alecu Baldwinu za ubistvo iz nehata zakazano je za 10. jula, odlučio je u ponedjeljak sudac iz New Mexica.

Baldwinu će se suditi za smrtonosno pucanje u snimateljicu Halynu Hutchins 2021. tokom snimanja vesterna “Rust”. Optužbe protiv Baldwina već su jednom odbačene.

Hutchins je preminula kad je iz replike revolvera Colt.45, kojim je Baldwin vježbao u crkvi izvan Santa Fea, ispaljen pravi metak koji je također ranio i redatelja Joela Souzu.

Rekviziterki filma “Rust” Hannah Gutierrez sudi se zbog navodnog donošenja pravog metka za Colt.45 na snimanje te zbog onoga što su tužitelji nazvali “aljkavim i neprofesionalnim” radom.

Policiji je rekla da je napunila u Baldwinov pištolj pravim metkom, zamijenivši ga za lažan.

Poput Baldwina, Gutierrez se suočava s optužbom za nenamjerno ubistvo. Njezini advokati tvrde da je ona žrtveni jarac za glumčevo nepoštivanje sigurnosnih pravila o vatrenom oružju i haotičnu, niskobudžetnu produkciju u kojoj su ignorisane sigurnosne smjernice industrije, piše Hina.

U ponedjeljak je član snimateljske ekipe filma “Rust” Ross Addiego rekao porotnicima da Gutierrez i prvi pomoćnik redatelja Dave Halls nisu obavili sigurnosne provjere vatrenog oružja.

Halls je prošle godine sklopio sporazum o priznanju krivnje i osuđen je za nemarnu uporabu smrtonosnog oružja.

“Kretali smo se suludim brzinama”, rekao je Addiego, dodajući da Gutierrez “nije bila profesionalna” kao drugi rekviziteri s kojima je radio.

Baldwin je odbacio odgovornost za smrt Hutchins.

(Vijesit.ba)

Izdvajamo