9°C
Mostar 14°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 9°C
Bihać 3°C

27.02.2024 / 13:16 Obrazovanje - UNSA

Potpisani ugovori o praksi i istraživanju za studente medicinske grupacije i PMF-a

Potpisani ugovori o praksi i istraživanju za studente medicinske grupacije i PMF-a
Foto: FENA

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj potpisao je danas ugovore sa Općom bolnicom 'Prim. dr. Abdulah Nakaš', Specijalnom bolnicom 'Centar za srce - KM' i Specijalnom bolnicom za oftalmologiju Svjetlost o uređivanju međusobnih odnosa u obavljanju nastavnog, naučnoistraživačkog i izdavačkog rada.

Rektor Škrijelj naglašava da će to mnogo značiti sa studente UNSA prvenstveno medicinske grupacije, ali i Prirodno-matematičkog fakulteta. Imat će tri nastavne baze, sa kojima je uređen i institucionalno riješen međusobni odnos, u kojima će moći obavljati praksu, provoditi istraživanja za diplomske, magistarske i doktorske disertacije.

- I UNSA postaje bogatiji za značajne resurse, koji su nam neophodni. Akademsko osoblje, iz nastavnih baza, sa kojima smo danas potpisali sporazum dar je Univerzitetu u Sarajevu. Ima još institucija sa kojima još nismo potpisali te ugovore, radit ćemo na tome - kazao je Škrijelj.

I direktor Opće bolnice 'Prim. dr. Abdulah Nakaš' Ismet Gavrankapetanović ističe važnost ugovora što će, kako je kazao, omogućiti dodatnu edukaciju i napredovanje studenata.

- Bit će to motiv i mladim ljekarima, koji rade u Općoj bolnici, da nastave akademski put. Ovaj događaj je poklik budućnosti u ovom gradu - kazao je.

Direktor Specijalne bolnice 'Centar za srce - KM' Mirsad Kacila smatra da će ti ugovori doprinijeti kvaliteti edukacije studenata, a bitno je da se ta suradnja i širi.

Prema riječima medicinske direktorice Specijalne bolnice za oftalmologiju Svjetlost Melise Ahmedbegović Pjano, uključivanje u nastavne baze vrhunskih ustanova koje se bave kvalitetnim stručnim radom unaprijedit će proces obrazovanja i nauka, prvenstveno na zadovoljstvo studenata.

Supotpisnici tih ugovora su dekan Stomatološkog fakulteta sa stomatoloskim kliničkim centrom Muhamed Ajanović i dekanesa Fakulteta zdravstvenih studija Arzija Pašalić.

Ugovori Univerziteta u Sarajevu sa Općom bolnicom 'Prim. dr. Abdulah Nakaš', Specijalnom bolnicom "Centar za srce - KM" i Specijalnom bolnicom za oftalmologiju Svjetlost potpisani su u cilju regulisanja međusobnih odnosa u vezi sa provođenjem nastavne, naučnoistraživačke, izdavačke djelatnost i drugih oblika saradnje, kao i regulisanja prava, obaveza i odgovornosti koje proističu iz povezanosti ugovornih strana u obavljanju svojih osnovnih djelatnosti, a u cilju unapređenja i ostvarivanja zajedničkih interesa.

 
(Vijesti.ba / FENA) 

Izdvajamo