1°C
Mostar 7°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 5°C
Bihać 4°C

27.02.2024 / 16:12 Politika - Sarajevo

U ponedjeljak u BiH stižu ministri Italije, Njemačke, Austrije i Slovenije

U ponedjeljak u BiH stižu ministri Italije, Njemačke, Austrije i Slovenije

Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković stigao je u Mostar na sastanak državne koalicije, a uoči sastanka je dao izjavu za medije.

"4. marta u Sarajevo dolaze ministri vanjskih poslova Italije, Austrije, Njemačke i Slovenije, najavio je Konaković, što potvrđuje koliko je Evropa širom otvorila vrata Bosni i Hercegovini.

Govorio je i o temama koje su danas na dnevnom redu sastanka.

"Izmjena u Predsjedništvu BiH trenutno nije moguća. Trenutno smo u fazi u kojoj bi trebao dominirati razum, što i očekuje da će se desiti na sastanku", kazao je Konaković.

"Super je poruka Milorada Dodika koju sam čitao prilikom dolaska, da bismo trebali staviti interese EU puta koji donosi dobro svim građanima BiH, a smanjiti animozitete i sujete i to bi stvarno bila historijska stvar", kazao je.

"Blizu smo rješenja koja bi danas trebala isključiti pokušaj da se u sklopu evropskog puta ubace i neke teme koje nisu imeprativne kada je riječ o 14 prioriteta, koje trebamo riješavati, ali u nekom periodu ispred nas i možda još boljem i lakšem okruženju ako dobijemo historijsko otvaranje pregovora, a pogotovo pristup jedinstvenom pristupu tržištu EU.

Radne grupe su pripremile konačne prijedloge, oko sukoba interesa trebalo bi dovesti do kraja, male su finese u završnici.

Čekamo da čujemo stavove po pitanju zakona o sudovima, mi mislimo da sjedište treba biti u Istočnom Sarajevu, po pitanju Izbornog zakona - dio integriteta je obavezan, CIK obavezan, ali član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda bi trebao sačekati sveukupnu analizu i promjenu", rekao je Konaković.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo