1°C
Mostar 6°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 5°C
Bihać 3°C

27.02.2024 / 16:22 Politika - Predsjedništvo BiH

Bećirović: Jačat ćemo ekonomsku saradnju BiH i Kuvajta

Bećirović: Jačat ćemo ekonomsku saradnju BiH i Kuvajta
Foto: Predsjedništvo BiH
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović razgovarao je s ambasadorom Države Kuvajt u Bosni i Hercegovini Zaherom Alkhurainejem.

Sagovornici su istaknuli da Bosna i Hercegovina i Država Kuvajt imaju vrlo dobre i prijateljske odnose, te su izrazili spremnost da se dodatno učvrsti bilateralna saradnja.

Bećirović je izrazio zahvalnost na kuvajtskom principijelnom poštovanju nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH.

Ambasador Alkhurainej je rekao da se Država Kuvajt snažno kreće koracima progresa, napretka, prosperiteta, te da na tom putu nastoji jačati odnose sa svim prijateljskim zemljama, uključujući i BiH.

Tokom razgovora istaknuto je da je interes i Bosne i Hercegovine i Države Kuvajt za dalji razvoj saradnje u svim oblastima, kao i da postoji mogućnost da saradnja bude značajno unaprijeđena na polju ekonomije, odbrane, obrazovanje, kulture i turizma.

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović je ukazao na brojne prednosti investiranja u BiH, poput geostrateškog položaja, prirodnih resursa i stručne radne snage. Istaknuto je da mogu biti veoma perspektivna ulaganja u bosanskohercegovački transportni sistem i infrastrukturu, posebno koridor Vc, energetske objekte, metalsku industriju, prehrambenu i namjensku industriju.

Konstatirano je da je u poslijeratnim godinama Država Kuvajt među prvim krenula u investicijske aktivnosti u našoj zemlji i na taj način stimulirala i druge investitore da ulažu u BiH. Ocijenjeno je da svake godine u BiH dolazi sve veći broj kuvajtskih investitora, kao i turista.

Tokom susreta razgovarano je i o mogućnosti liberaliziranja viznog režima za državljane Bosne i Hercegovine - saopćeno je iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo