14°C
Mostar 19°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C

28.02.2024 / 10:09 Regija - Susret s Mandićem

Reakcije na Dodika: 'Srpski svet' usred Crne Gore

Reakcije na Dodika: 'Srpski svet' usred Crne Gore
Foto: Stevo Vasiljević/Pobjeda
"Srpski svet je fenomenalna ideja protiv koje niko ne bi trebalo da ima ništa protiv", kazao je predsjednik bosanskohercergovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik, nakon jučerašnjeg susreta sa predsjednikom Skupštine Crne Gore Andrijom Mandićem u zgradi crnogorskog parlamenta.

- Niko ne treba da ima ništa protiv toga da se Srbi organizuju, izražavaju, prave škole, idu u crkvu. Te stvari nikog ne bi trebalo da vrijeđaju. Pozivam sve ljude srpske nacionalnosti, gdje god se nalazili, da se posvete elementima našeg nacionalnog identiteta. Taj identitet nije usmjeren ni protiv koga, ni Crnogoraca, ni Hrvata. Mi imamo prava da izražavamo svoje osobenosti kao i Francuzi, Nijemci i svi ostali narodi – kazao je Dodik nakon sastanka koji je, bez zvanične najave iz Mandićevog kabineta, održan u crnogorskom parlamentu.

Čitavu posjetu međunarodno izlovanog predsjednika entiteta BiH pratili su skandali, počev od provokacija prema demonstrantima ispred parlamenta, pa potom otvorenom promocijom velikodržavanog projekta i na kraju nuđenjem sporazuma za koji po Ustavu nije nadležan predsjednik parlamenta.

Dodik je rekao da je Mandiću tom prilikom predstavio tzv. prijedlog sporazuma o specijalnim vezama između RS i Crne Gore za koji je rekao da će „nekima u Sarajevu smetati“ iako je to, kako tvrdi, predviđeno Ustavom BiH i Dejtonskim sporazumom.

- RS kroz Dejtonski sporazum ima pravo na specijalne odnose sa susjedima i zato želimo da sklopimo ovaj sporazum sa Crnom Gorom. Smatramo da nema nijednog razloga da Crna Gora to ne prihvati. Sporazum je dostavljen predsjedniku Mandiću. To nije ništa protiv BiH, već je ovo sporazum u oblastima privrede, infrastrukture, sporta, obrazovanja, nauke i kulture, Dakle, svega onoga što predstavlja normalnu komunikaciju među zajednicima, državama i narodima - kazao je Dodik i dodao da je taj sporazum Crnoj Gori bio predložen i ranije.

Međunarodno izolovani predsjednik entiteta Republika Srpska je kao ključni proksi Rusije u crnogorskom parlamentu rekao i da je Mandića upoznao "sa svim detaljima razgovora sa Vladimirom Putinom".

Najavio je i da će iduće sedmice u Trebinju biti održan sastanak ljudi koji odlučuju o pitanju Bilećkog jezera.

- Poštujemo realne zahtjeve, nerealne smo odbili. Republika Srpska ne može da ignoriše određene stvari. Raniji zahtjevi Crne Gore nisu bili realni, jer se radi o nečemu što je izgrađeno prije pet decenija i u čemu Crna Gora nije učestvovala – kazao je Dodik.

On je istakao i kako je RS, zbog Crne Gore, redukovala projekat Buk Bijela koji, kako je naveo, neka tijela u Crnoj Gori u saradnji sa Evropom pokušavaju da spriječe.

- Zbog Crne Gore smo ga redukovali i taj manji ne potapa vode u Crnoj Gori. Želimo da nastavimo projekat u saradnji sa Srbijom. Neka tijela iz Crne Gore u saradnji sa Evropom pokušavaju da ga spriječe. Ukoliko se vrati projekat velike Buk Bijele, ja ću biti za to. Mi nudimo Crnoj Gori da se ukljiči u mega projekat, a ako neće neka nas ne blokira – kazao je Mandić.

Istakao je i kako će u narednih nekoliko dana u Banjaluci sa kineskom kompanijom biti potpisan ugovor o obnovi puta Foča - Šćepan polje.

- To radi RS, a ne BiH - kazao je on i dodao kako je sve što dolazi kao prepereka iz Crne Gore motivisano politikama iz Sarajeva. U tom kontekstu je i bivšeg predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića optužio da je BiH koristio za omalovažavanje RS, navodi se između ostalog u tekstu Pobjede.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo