2°C
Mostar 8°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 5°C
Bihać 3°C

29.02.2024 / 09:05 Politika - Predsjednik RS

Dodik: BiH će izaći iz ćorsokaka u EU kad mišljenje naroda prevlada

Dodik: BiH će izaći iz ćorsokaka u EU kad mišljenje naroda prevlada
Foto: predsjednikrs.rs / Borislav Zdrinja

Predsjednik RS Milorad Dodik komentarisao je aktuelnu političku situaciju u BiH.

Naveo je da kada se poštuju Ustav i nadležnosti, tada nema potrebe da bilo ko čini ustupke.

"Kada se uvažavaju interesi svih naroda, kompromisi su logična posljedica. Usvajanjem Programa ekonomskih reformi Bosne i Hercegovine 2024 - 2026. i Zakona o državnoj službi u institucijama Bosne i Hercegovine, ispunjene su još dvije obaveze Bosne i Hercegovine na evropskom putu. RS je sve vrijeme bila posvećena tom cilju", rekao je Dodik.

Navodi da je sve što se pokazalo uspješnim u zemljama EU, za RS uvijek bilo prihvatljivo.

"Poštovanje i njegovanje različitosti temelj je evropskog jedinstva. Poštovanje činjenice da prava jednih prestaju gdje počinju prava drugih, temelj je evropskih odluka. Zato je poštovanje birača, institucija, Ustava i nadležnosti u BiH evropsko pitanje. Zaštita sopstvenih interesa i usaglašavanje s interesima drugih je mehanizam efikasnog funkcionisanja", kaže Dodik dodavši;

"Mnogima bi se dopao da se nisi trudio dopasti se svima", riječi su Mome Kapora, jednog od najumnijih ljudi rođenih na ovim prostorima. Kada nam mišljenje i sud naroda koje predstavljamo i koji su nas izabrali budu najbitniji, a impresije stranaca sporedne, BiH će izaći iz ćorsokaka na evropski put. Tada će i oni pokazati poštovanje prema nama", poručio je Dodik.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo