13°C
Mostar 18°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C

29.02.2024 / 15:35 Svijet - Oslo

Helikopter se srušio u okean kod Norveške, jedna osoba poginula i pet povrijeđeno

Helikopter se srušio u okean kod Norveške, jedna osoba poginula i pet povrijeđeno
Foto: Profimedia

Jedna osoba je poginula, a pet je povrijeđeno kada se helikopter srušio u okean kod zapadne Norveške, saopćila je policija u četvrtak, što je dovelo do privremenog prekida saobraćaja do i od morskih naftnih i plinskih platformi u zemlji.

Letjelica Sikorsky S-92A kojom upravlja Bristow Norway bila je u srijedu u misiji obuke potrage i spašavanja kada se nesreća desila, saopćili su zvaničnici.

Norveška uprava za civilnu avijaciju (CAA) saopćila je kako razmatra da li da naruči prizemljenje aviona S-92A, pogonske snage naftne industrije u zemlji koji prevozi skoro sve radnike na i s naftnih polja.

- To ima visok prioritet za nas - navodi se u saopćenju ACV. Nije navedeno kada će odluka biti donesena.

Energetske grupe Equinor, Aker BP i ConocoPhillips saopćile su da su za sada zaustavile sav helikopterski promet na moru Norveške.

Svih šest članova posade spasioci su izvukli iz mora, ali je jedan kasnije proglašen mrtvim u bolnici, navodi policija u saopćenju.

Jedan od preživjelih članova posade u kritičnom je stanju u četvrtak, a drugi je teško povrijeđen, dok su preostala trojica zadobila lakše povrede, objavila je bolnica koja ih liječi u ažuriranom izvještaju na društvenoj mreži X.

Uzrok nesreće nije bio odmah poznat.

- Poslali smo inspektore u Stavanger i Bergen da istraže nesreću - izjavio je za Reuters šef norveške agencije za sigurnosne istrage Vilijam Bertheussen.

Ta dva grada najprometnija su čvorišta za ekstenzivnu norvešku industriju nafte i gasa, koja proizvodi oko četiri miliona barela nafte dnevno.

Bristow grupa navela je u saopćenju da u potpunosti sarađuje s vlastima koje su odgovorile na incident i da je kompanija u procesu prikupljanja relevantnih informacija.

Kompanija Lockheed Martin Sikorsky, koja je proizvela helikopter, saopćila je u srijedu da je sigurnost njen glavni prioritet i da je spremna podržati istragu.

Equinor je sao pćio da je helikopter koji se srušio bila letjelica za potragu i spašavanje koji inače služi platformama u naftnom i plinskom polju kompanije Oseberg u Sjevernom moru.

- Imamo povjerenje i u tip helikoptera i u operatere - kazao je izvršni direktor Equinora Anders Opedal za javni servis NRK.

Equinor je, ipak, zaustavio sve redovne helikopterske letove do svojih naftnih i plinskih platformi u Norveškoj iz obzira prema pogođenima i da bi dobio pregled situacije, prenosi Reuters.

(Vijesti.ba/FENA)

Izdvajamo