7°C
Mostar 13°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 7°C
Bihać 3°C

29.02.2024 / 16:11 Svijet - U srijedu

Hamas poziva Palestince na ramazanski marš prema džamiji Al-Aqsa

Hamas poziva Palestince na ramazanski marš prema džamiji Al-Aqsa
Foto: X

Vođa Hamas Ismail Haniyeh je u srijedu pozvao Palestince da marširaju do jerusalemske džamije Al-Aqsa na početku ramazana, javio je Reuters.

Kompleks Al-Aqsa u starom dijelu Jerusalema, jedno od najsvetijih mjesta na svijetu za

muslimane i najsvetije za Jevreje, dugo je bila žarište potencijalnog nasilja, posebno tokom vjerskih praznika. S obzirom na rat u Gazi, Izrael je rekao da bi mogao postaviti ograničenja za molitve u Al-Aqsi tokom ramazana, u skladu sa ssigurnosnim procjenama. Mnogi Palestinci odbijaju bilo kakva takva ograničenja njihovog pristupa toj lokaciji.

„Ovo je poziv našem narodu u Jerusalemu i na Zapadnoj obali da od prvog dana ramazana marširaju ka Al-Aqsi“, rekao je Haniyeh.

Portparolka izraelske vlade Tal Heirich optužila je vođu Hamasa da „pokušava da nas uvuče u ratove na drugim frontovima“. Izraelski ministar odbrane Yoav Gallant rekao je da je cilj Hamasa da skine pritisak sa svojih boraca u Gazi prisiljavajući Izrael da prebaci sigurnosne resurse u Jerusalem i Zapadnu obalu, prenosi Patria.

U televizijskom govoru, Haniyeh je rekao da Hamas pokazuje fleksibilnost u pregovorima s Izraelom, ali da je istovremeno spreman da nastavi borbu. Izrael je rekao da bi svaki dogovor s Hamasom zahtijevao da grupa odustane od onoga što Izrael opisuje kao „neobične zahtjeve“.

U najozbiljnijem dosadašnjem nastojanju za produženim prekidom vatre, Hamas razmatra prijedlog, koji je Izrael dogovorio s posrednicima u Parizu prošle sedmice, za primirje od 40 dana. Izvor blizak razgovorima rekao je da pariški tekst kaže da će se izraelske trupe povući iz naseljenih područja i da će oko 40 talaca biti oslobođeno, uključujući žene, one ispod 19 ili starije od 50 godina i povrijeđene, u zamjenu za oko 400 palestinskih zatočenika.

Haniyeh je također pozvao „Osovinu otpora“, saveznike Irana, uključujući libanski Hezbollah, jemenske Huse i Islamski otpor u Iraku, kao i arapske države, da pojačaju svoju podršku Palestincima u Gazi koji pate pod izraelskim napadima i blokadom.

„Dužnost je arapskih i islamskih naroda da preuzmu inicijativu za razbijanje zavjere o gladovanju u Gazi“, rekao je.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo