1°C
Mostar 10°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 4°C
Bihać 4°C

29.02.2024 / 18:00 Obrazovanje - Sarajevo

Na Mašinskom fakultetu moderan ambijent na kojem će studenti, naučnici i poduzetnici razmjenjivati znanja i iskustva

Na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu danas je za članove Vlade i Skupštine Kantona Sarajevo, te brojne druge zvanice upriličena prezentacija vizije naučno-tehnološkog parka. 

Također, prisutni su obišli adaptirani prostor u kojem će se nalaziti Centar za razvoj poduzetništva pri Centru naprednih tehnologija, te foto-naponsku elektranu na krovu zgrade Fakulteta. 

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo projekt adaptacije prostora u kojem će biti Centar za razvoj poduzetništva u prethodnoj godini podržalo je s million KM. To je prostor  u kojem će startup-i čije djelatnosti su vezane za Centar naprednih tehnologija imati svoje besplatne kancelarije prvu godinu od osnivanja. Na taj način će im izgledi za opstanak na tržištu biti značajno povećani. 

Program podrške osnivanju startup privrednih subjekata Ministarstvo privrede provodi duži niz godina, od 2019. godine podršku osnivanju dobilo je 215 privrednih subjekata, od kojih 75 posto njih i danas posluje.

Kako je danas rečeno, ovaj događaj je ozvaničio završetak građevinskih radova i početak novog poglavlja u saradnji Vlade KS i UNSA, a sve u cilju stvaranja privlačnog modernog ambijenta u kojem će studenti, naučnici i poduzetnici imati priliku razmjenjivati znanja i iskustva. 

Dekan mašinskog fakulteta, prof.dr. Haris Lulić kazao je da je park rezultat saradnje Fakulteta i Vlade KS, prvenstveno Ministarstva privrede, a da su pojedini skupštinski zastupnici nosioci ideje foto-naponske elektrane i razvoja Centra za razvoj poduzetništva. 

„Ovo je samo početak, koji će omogućiti razvoj tehnološkog parka na ovoj lokaciji. To će donijeti vezu Mašinskog i drugih tehničkih fakulteta koji se nalaze u blizini s privrednicima, potencijalnim investitorima. Podizat ćemo inovativnost naših studenata, usmjeravati ih da razvijaju svoje startupove, i na kraju promijeniti misiju ovoga fakulteta, da student na kraju školovanja bude i mladi, savremeni poduzetnik“, naveo je dekan Lulić. 

Dodao je da je današnja prezentacija predstavlja završetk prve faze, a da slijede druge aktivnosti na razvoju ovog koncepta. Kazao je da će uskoro biti prezentiran i drugi dio, tzv. meeting point, mjesto studentskog hub-a, odnosno susreta studenata i privrednika. U trećoj fazi planirana je izgradnja transparentnih laboratorija, odnosno zatvorenog atrija s raznim vrastama sadržaja kakve imaju savremeni tehnološki parkovi u Evropi. 

Premijer Nihad Uk danas je naglasio da nema bolje sinergije nego kada se akademska ustanova, kakva je Mašinski fakultet sa svojim kapacitetima, stavi na raspolaganje, u ovome slučaju Centru za napredne tehnologije. Kako je naveo, na taj način se stečeno znanje korisno sprovodi kroz konkretnu primjenu. 

„Ovaj fakultet nije slučajno izabran da bude sjedište CNT-a, kao što nije bilo slučajno ni da Vlada KS investira u ovaj projekt. To ćemo nastaviti i u narednom periodu. Vizija Vlade KS je da od Mašinskog fakulteta napravi hub koji će biti generator privrednog razvoja Kantona Sarajevo, odnosno naše domovine“, poručio je, između ostalog, premijer Uk koji je naglasio da je prostor adaptiran za samo nekoliko mjeseci. 

On je zahvalio inicijatorima – nekadašnjem zastupniku u Skupštini KS, a sadašnjem načelniku Općine Stari Grad Irfanu Čengiću, te zastupniku Rusmiru Pobriću, a posebno ministru privrede KS Zlatku Mijatoviću za angažman u ovome projektu. 

Ministar Mijatović naveo je da je današnji čin prvi korak u uspotavljanju institucionalne infrastrukture u razvoju poduzetništva u Kantonu Sarajevo. 

„Mi smo prepoznali Mašinski fakultet s razlogom, kao izvorište novih vrijednosti. Prepoznali smo ono što Mašinski fakultet nudi i viziju koju mi imao, tako da sam siguran da ćemo u narednom periodu izvrsno sarađivati i realizovati mnogo drugih projekata. Centar za razvoj poduzetništva djeluje kao organizaciona jedinica Centra za napredne tehnologije i to je sistem koji će pružiti servisnu podršku našim mladim poduzetnicima, poput finansijskih, menadžerskih, edukacijskih...“, naveo je ministar Mijatović.

Podsjetio je da Ministarstvo privrede od 2019. godine podržava uspostavljanje startup-ova, naveo je i da je njihova održivost do sada dobra, ali je izrazio uvjerenje da će s uspostavljanjem Centra za razvoj poduzetništva ti rezultati biti još bolji. 

Rektor Univerziteta u Sarajevu, prof.dr. Rifat Škrijelj naveo je da su naučno-tehnološki park i solarna elektrana samo djelić onoga što Mašinski fakultet jeste, te da se ovim projektima studijski programi usklađuju s tržištem rada i potrebama društva. Kazao je da premijer Uk i ministri u Vladi KS daju vjetar u leđa ovakvim projektima. Zahvalio je i zastupnicima koji su inicijatori ideja.    

Zastupnik Pobrić je ukazao na važnost postojanja Centra, odnosno podrške mladim poduzetnicima. S druge strane, kako je rekao, modernizacijom Mašinskog fakulteta i novim sadržajima povećava se njegova konkurentnost. 

Zahvalivši i sadašnjem i prethodnom sazivu Vlade na podršci ideji, načelnik Čengić ukazao je na važnost zelenih politika, te na edukaciju mladih na tom polju. Kako je dodao, drago mu je da na ovaj način UNSA nije samo naučna baza, već na ovaj način izvršnoj i zakonodavnoj vlasti pomaže i u praksi. 

(Vijesti.ba) 

Izdvajamo