13°C
Mostar 18°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C

01.03.2024 / 09:10 Politika - O predloženim sankcijama

Dodik poručio EP: Podsjećate na one koji pričaju na osnovu teksta iz 'Mickey's Fun'

Dodik poručio EP: Podsjećate na one koji pričaju na osnovu teksta iz 'Mickey's Fun'
Foto: Ilustracija / Vijesti.ba
Milorad Dodik, predsjednik manjeg bh. entiteta RS oglasio se na svom X nalogu povodom poziva Evropskog parlamenta na uvođenje sankcija njemu, ali i drugim destabilizujućim akterima u BiH.

"Odlazeći saziv Evropskog parlamenta tražio je da mi se uvedu sankcije jer u Bosni i Hercegovini uporno insistiram na onome na čemu je EU zasnovana - na mnogim razgovorima i dogovorima kako bi se postigao konsenzus i dogovorili rješenja. Ako je vrhunac političke vještine ovih europarlamentaraca da predlože sankcionisanje stava i slobodne misli, onda su definitivno promašili cilj", tvrdi Dodik.


On je također poručio:
 
"Poštovana gospodo, govorite i sudite o Bosni i Hercegovini, ali nikada niste kročili u nju. Ne znate njenu historiju, nasleđe, veze. Vodite politiku na osnovu naslova u novinama i tabloidima.

Neodoljivo podsjećate na one koji piju pivo ispred radnje i samouvjereno pričaju o prostoru na osnovu teksta pročitanog u "Mickey's Fun".

On se pita i šta je destabilizirajuće u, kako kaže, stavu da se mora poštovati Dejtonski sporazum, Ustav, međunarodno pravo, Povelja UN?

"Da li, po uzoru na sarajevske tužioce i sudije, promičete da je poštivanje Ustava i zakona kažnjivo, a njihovo kršenje poželjno ponašanje? O kakvom secesionizmu pričate?", upitao je.

Također, mišljenja je i kako je današnja BiH plod sporazuma između RS-a i Federacije BiH.

"Nije li evropski standard da kada jedna strana ne poštuje ugovor, druga može tražiti raskid. Nikada za RS nisam tražio ništa što joj po Dejtonskom sporazumu ne pripada, ali ne pristajem ni na manje od onoga što joj pripada", naglašava dalje.

Dodaje i kako su neki drugi, kako tvrdi, mislili da bi BiH bila veća da je RS manja.

"Glasovi koji su insistirali da se pitanje sankcija uvrsti u rezoluciju, uvele bi takve sankcije liderima zemalja EU iz istih razloga, ali ne mogu. Karakteristika neiskusnih ili kratkovidih ​​političara je da stvari vide crno na bijelo i pribjegavaju jednostavnim rješenjima", tvrdi.

Dodik također zaključuje i kako su, navodno, prema svim izvještajima Evropske komisije, RS i njeno osoblje najviše učinili da se BiH približi otvaranju pregovora sa EU - Bilo bi pošteno kada bi to, kaže, primijetili i pojedinci iz Evropskog parlamenta, ali i da bi još poštenije bilo da su osudili dolazak "diplomata iz zemalja koje nemaju veze sa Bosnom i Hercegovinom i EU da vrše pritisak na svoje partnere da ne pristanu na sporazume o evropskim zakonima".

"Pa dobro, u onome što nisu napisali definisali su sebe, a u onome što su napisali definisali su svoje frustracije. Kao i sa mnogim drugim liderima na koje vrše pritisak, ni oni to neće učiniti sa mnom.

RS to zna i zato sam ja njen demokratski izabran predsjednik i nikada neću odustati ni pod kakvim pritiskom", zaključuje Dodik.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo