°C
Mostar 6°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 4°C
Bihać 2°C

01.03.2024 / 14:32 Svijet - Helsinki

Alexander Stubb preuzeo dužnost novog predsjednika Finske

Alexander Stubb preuzeo dužnost novog predsjednika Finske
Foto: Juhani Kandell/Tasavallan presidentin kanslia

Alexander Stubb u petak je preuzeo dužnost predsjednika Finske, spreman da nadzire novu eru nakon što se njegova zemlja pridružila NATO-u, kao odgovor na invaziju susjedne Rusije na Ukrajinu.

Tokom kampanje za izbore održane 11. februara, Stubb je kazao kako ne vidi ograničenja za učešće Finske u NATO-u, i da bi bio spreman da dopusti da se nuklearno oružje transportuje kroz Finsku - iako se tamo ne skladišti - nakon što je njegova zemlja napustila višedecenijsku vojnu neutralnost.

- Sada smo suočeni s novom erom. Kao rezultat našeg vojnog usklađivanja i članstva u NATO-u, napravili smo posljednji korak u zapadnu zajednicu vrijednosti, kojoj je naša republika duhovno pripadala tokom čitave svoje nezavisnosti - izjavio je Stubb u obraćanju parlamentu tokom inauguracije.

Stubb je naveo demokratiju, vladavinu zakona i ljudska prava kao osnovne vrijednosti na kojima će se temeljiti vanjska politika Finske pod njegovim čelništvom.

Stubb nasljeđuje odlazećeg predsjednika Saulija Niinista, koji se povlači nakon dva šestogodišnja mandata u kojima je zaradio nadimak "šaptač Putinu" zbog svojih ranijih bliskih veza s ruskim čelnikom.

- Diplomatija je i dalje individualni sport, koji zahtijeva suptilnost. Tako se i najmanji čuje - okarakterizirao je Niinisto svog nasljednika u svom oproštajnom govoru u parlamentu.

Kao primjer takve diplomatije, Niinisto je naveo saradnju Finske s Kinom u tekućoj istrazi moguće uloge teretnog broda registrovanog u Hong Kongu u šteti nanesenoj plinovodu BalticConnector prošle godine.

Finski istražitelji zaključili su da je naftovod vjerovatno oštećen sidrom koje je povučeno preko njega.

- Napredak je postignut u istraživanju te stvari - na opće iznenađenje - ne podizanjem glasa, nego suptilnim, ali odlučnim radom svih učesnika - izjavio je Niinisto.

Dan prije Stubbove inauguracije, ruski predsjednik Vladimir Putin kazao je da Rusija mora pojačati trupe koje je rasporedila duž svojih zapadnih granica s Evropskom unijom kao odgovor na ulazak Finske i Švedske u NATO, prenosi Reuters​.

(Vijesti.ba/FENA)

Izdvajamo