13°C
Mostar 18°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C

01.03.2024 / 19:41 Politika - Panel u Antaliji

Komšića brine naoružavanje Srbije; Cvijanović voditeljici: Nemojte se raspravljati sa mnom

Komšića brine naoružavanje Srbije; Cvijanović voditeljici: Nemojte se raspravljati sa mnom
Foto: X
Na panelu u okviru Diplomatskog foruma u Antaliji govorili su članovi Predsjedništva BiH Denis Bećirović, Željka Cvijanović i Željko Komšić.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić izjavio je da je optimista po pitanju odluke o otvaranju pristupnih pregovora s Evropskom unijom u martu ove godine.

"Bio sam blagi optimista, a sad sam jači optimista. Mislim da će se doći do nekog dogovora koji će omogućiti da odluka o otvaranju pregora EU s Bosnom i Hercegovinom bude pozitivna. Važno je da Bosna i Hercegovina u martu dobije otvaranje pregovora. Budimo pošteni, EU je snizila kriterije i vidim da postoji dobro raspoloženje među zemljama članicama EU-a da naš zahtjev bude pozitivan. Atmosfera je pozitivna kada je riječ o EU, ostaje još na nama ta obaveza da ispunimo što se traži od nas", rekao je Komšić.

Na pitanje da li treba postojati zabrinutost zbog izjava da bi Rusija mogla destabilizirati Balkan i da će ova regija postati novo krizno žarište, Komšić je kazao da je jasno da Bosna i Hercegovina pripada Evropi.

"Na Balkanu i u Bosni i Hercegovini uvijek imate razloga da budete zabrinuti. Balkan je malo dalje od Rusije, ali u modernom svijetu fizička udaljenost ne znači ništa. Stoga, duboko vjerujem da Bosna i Hercegovina treba da ima prijatelje širom svijeta. Naš put se zna, a to proizilazi iz našeg geografskog položaja i kulturnog miljea, mi pripadamo Evropi, a to znači Evropskoj uniji i NATO-u", kazao je Komšić.

Kaže da ga zabrinjava što se zemlje u regionu naoružavaju.

"Uvijek morate biti oprezni, jer koga jednom zmija ujede on se boji i guštera. Zemlje u regiji se naoružavaju. Srbija troši veliki novac na naoružanje, kao i Hrvatska, ali Hrvatska je članica NATO-a. Ono što ja znam iz ličnog iskustva jeste da niko ne kupuje oružje osim ako ga ne želi iskoristiti. Naravno da se zapitate šta se događa i zašto će im toliko oružje, za šta se spremaju... Mi u Bosni i Hercegovini, barem generacija kojoj ja pripadam, smo vrlo oprezni i osjetljivi oko toga", poručio je.

Članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović ušla je u verbalni "okršaj" sa voditeljicom panela Nafisom Latić, novinarkom i TV voditeljicom TRT Worlda.


Nakon što je Latić pitala Željka Komšića da komentariše uplitanje Rusije u pitanja zapadnog Balkana i NATO put BiH, isto pitanje je postavila i Željki Cvijanović.

Cvijanović se nije svidjelo to što je ona prozvana nakon Komšića, a ne Denis Bećirović.

- Ja ne mislim da je uredu da ste mene prozvali a ne gospodina Bećirovića, jer po našem redoslijedu u Predsjedništvu idemo ovako kako sjedimo - rekla je Cvijanović.

Latić je kazala da je željela čuti njeno mišljenje, na šta je Cvijanović odgovorila:

- Sve uredu, samo kažem da nije fer. Nemojte sa mnom raspravljati. Ja samo uvažavam poziciju gospodine Bećirovića. Osim ako niste naumili da njegova bude zadnja ovdje.

Voditeljica Latić je istakla kako joj to nije bila namjera, na šta joj je odgovorila Cvijanović.

- Dozvolite, ja sam član Predsjedništva nemojte mi upadati u riječ. Ako postavljate pitanje, ja želim biti pristojna da odgovorim - poručila je Željka Cvijanović.

Denis Bećirović je kazao da je potrebno ubrzati euroatlanske i NATO integracije.

"NATO je sigurna luka za ljude u BiH. Kad se pridružimo EU i NATO, to će, osim ekonomskog, biti važan psihički značaj za građane. Bit će to znak da je vrijeme nemira i konflikta je nepovratno iza nas", kazao je.

Također, Bećirović je dodao da je važno da prestanu "napadi na ustavni poredak zemlje".

"Očekujem da predstavnici entiteta RS prestanu sa udarima na ustavni poredak. Dvije ključne institucije su visoki predstavnik i Ustavni sud, koje su brutalno napadnute od organa entitete Republika Srpska. To se mora zaustaviti", rekao je.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo