0°C
Mostar 3°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 2°C
Bihać 1°C

03.03.2024 / 11:45 Svijet - Rim

Evropski socijalisti za otvaranje pregovora sa BiH

Evropski socijalisti za otvaranje pregovora sa BiH
Foto: AP /Olivier Matthys / Ilustracija
Delegacija Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine, koju čine potpredsjednik Ivan Boban i predsjedavajući Kluba poslanika SDP u Parlamentu BiH Saša Magazinović, učestvuje na Kongresu Partije Evropskih Socijalista (PES) koji se održava u Rimu.

Na Kongresu je izabran zajednički kandidat evropskih socijalista za nadolazeće evropske izbore i usvojen je Manifest, dokument sa političkim stavovima i opredjeljenjima evropske ljevice za naredni period.

Za zajedničkog kandidata PES je izabrao Nicolasa Schmidta, trenutnog povjerenika za rad i socijalna prava. Radi se o iskusnom političaru koji ima rezultate u izgradnji jače, pravednije i održivije Evrope.

Unaprijedio je rad Evropske komisije na zaštiti ljudi tokom višestrukih kriza sa kojima se suočava Evropa, kako bi vrijednost i dostojanstvo rada bilo u prvom planu, kako bi se osiguralo da se rad isplati i kako bi se pružile jednake mogućnosti i socijalna uključenost.

Kongres PES-a je usvojio i Manifest "Evropa kakvu želimo" u kome je dio posvećen temi proširenja EU.

U dokumentu se navodi da PES podržava otvaranje pregovora o članstvu u EU sa Ukrajinom, Moldavijom i Bosnom i Hercegovinom, kao i evropske aspiracije Gruzije. Evropski socijalisti u potpunosti podržavaju proširenje EU smatrajući da ovaj proces donosi demokratiju, prosperitet i sigurnost.

Osim toga, evropski socijalisti su zauzeli jasan stav da žele implementirati efektivnu politiku proširenja, počevši od Zapadnog Balkana.

Vrlo je značajno da se od jedne od najjačih političkih grupa u Evropi navodi podrška otvaranju pregovora sa BiH, što je od izuzetnog značaja u ovom trenutku kada o tome treba biti donesena konačna odluka.

Jednako je i važan stav da proširenje EU ne treba čekati unutrašnje reforme u EU nego da to trebaju biti dva paralelna procesa. Evropski socijalisti se zalažu i za jačanje uloge Evropskog parlamenta i Evropske komisije koji trebaju čuvati demokratiju, jačati ekonomiju, raditi na očuvanju okoliša i unaprijeđenju socijalnog modela.

Magazinović je bio je jedan od govornika na panelu "Momentum za demokratiju na Zapadnom Balkanu", koji je održan u sjedištu Socijalističke partije Italije u Rimu, a u organizaciji su učestvovali i Demokratska partija Italije, Evropski forum za demokratiju i solidarnost i Gender mreža Jugoistočne Evrope.

Ovaj događaj, kome su prisustvovali predstavnici nacionalnih parlamenata i vlada, Parlamenta EU, Vijeća Evrope, političkih stranaka i nevladinih organizacija održan je kao dio programa održavanja Kongresa PES-a za izbor kandidata uoči evropskih izbora.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo