12°C
Mostar 18°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 16°C
Bihać 14°C

04.03.2024 / 19:30 Fudbal - Revolucija

UEFA potvrdila: Ovo je novi sistem Lige prvaka

UEFA potvrdila: Ovo je novi sistem Lige prvaka
Foto: UEFA
Evropska nogometna federacija (UEFA) na svojim zvaničnim kanalima potvrdila je promjene u Ligi prvaka i predstavila novi format u kojem će se klubovi boriti za trofej u elitnom klupskom takmičenju.

Grupna faza sva tri takmičenja će imati po 36 učesnika, a novi format će donijeti čak 100 utakmica više samo u elitnom rangu Lige prvaka.

Po novom formatu svaki tim će igrati osam utakmica u novoj ligaškoj fazi, ali ne sa četiri kod kuće i u gostima, već sa osam različitih timova.

Protivnici će biti birani na osnovu četiri jakosna "šešira", a svaki tim će dobiti po dva rivala iz svakog od njih i sa jednim igrati kod kuće, a drugim u gostima.


Prvih osam na tabeli plasirat će se direktno u osminu finala, dok će ekipe plasirane od 9. do 24. mjesta igrati drugi krug (jednu utakmicu kući i jednu u gostima) kako bi se plasirale u osminu finala. Ostatak nokaut faze ostaje isti kao i do sada.

Inače, Evropska liga igrat će se u identičnom formatu kao i Liga prvaka, dok će u Konferencijskoj ligi svaka ekipa u prvoj fazi igrati šest utakmica, a ne osam.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo