9°C
Mostar 17°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

07.03.2024 / 21:08 Ekonomija - Protesti

Radnici Hidrogradnje na ulici, pokušaji prodaje propadaju

Radnici Hidrogradnje na ulici, pokušaji prodaje propadaju
Foto: AFP

Ispred pravosudnih institucija u Sarajevu danas su protestvovali otpušteni radnici Hidrogradnje, koji zbog neispunjenih obaveza te firme ne mogu ostvariti pravo na penziju. 

Njih 168 danas je na ulici tražilo svoja prava. Kažu da od 2016. godine za njihove penzije nije uplaćen ni fening. 

Hidrogradnja je u stečaju od 2017. godine. Jedan za drugim propadaju pokušaji njene prodaje, a cijeli proces prati niz zavrzlama. 

Na jednom od javnih nadmetanja u decembru 2022. godine pobijedila je jedna firma, ali kupac nikada nije uplatio kupopordajnu cijenu, iako je rok za uplatu bio produžavan više puta. Početna prodajna cijena je 88.067.552,50 KM, ali na javni oglas se niko i ne javlja.


Nakon zadnjeg propalog pokušaja stečajni upravnik Zijad Fazlagić je za Biznis.ba rekao da će i novi pokušaj prodaje biti organizovan pod istim uslovima. 

Iako svi pokušaji propadaju, odgovorni ne mijenjaju plan što ovog nekadašnjeg giganta dovodi u sve težu situaciju.  

Otpušteni radnici za “prolongiranu golgotu” velikim dijelom krive i stečajnog upravitelja Zijada Fazlagića, kojeg kao primjer navode govoreći da “stvari nisu čiste”.

Imenovan krajem 2016. da bude stečajni upravitelj postupka u Hidrogradnji, Fazlagić je 17. decembra 2021. godine rješenjem Federalnog ministarstva pravde izbrisan s Liste ovlaštenih stečajnih upravnika u Federaciji BIH zbog starosne dobi. Iako se žalio na tu odluku, Kantonalni sud je 10. jula 2023. tu žalbu odbio te je Fazlagić i dalje izbrisan s navedene liste upravitelja, prenijela je Aljezeera.

Za bivše radnike, to je još jedan dokaz političkih i pravosudnih mahinacija kako bi se “malverzacije” u Hidrogradnji nastavile.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo