5°C
Mostar 10°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 8°C
Bihać 6°C

08.03.2024 / 09:19 Događaji / Promo - Korisne priče na jednom mjestu

Jedinstvena edukativna platforma na našem tržištu namijenjena svima

Jedinstvena edukativna platforma na našem tržištu namijenjena svima
Foto: Ilustracija/Vijesti.ba

Živjeti ili poslovati održivo postaje dio svakodnevne agende kako kompanija tako i pojedinaca a ESG skraćenica je već neko vrijeme postala imperativ u poslovnom svijetu. ESG ozbiljno konkuriše da postane najpopularniji pojam.

Puno se o njemu govori, piše, raspravlja međutim istraživanja rađena u EU pokazuju da jako mali procenat građana i kompanija razumije značenje istoga. 

Da prvo krenemo sa ESG skraćenicom koja stoji za „okoliš, društvo i upravljanje“. To je način ocjenjivanja kompanija na osnovu njihove ekološke odgovornosti, društvene svijesti i transparentnosti upravljanja. Ali ako želimo da imamo održivo društvo i održivu Planetu, svako od nas mora doprinijeti na svoj način svojim ličnim ESG pristupom svakodnevnim aktivnostima.

Postoji nekoliko načina da napravite male promjene koje mogu imati značajan utjecaj na okoliš. Na primjer, možete se prebaciti na LED sijalice, razdvajati otpad, birati brendove koje koriste reciklirane materijale ili koristiti vlastiti ceker umjesto da kupujete plastične vrećice u trgovini. Ove male promjene štede novac i istovremeno smanjuju emisiju karbon dioksida (CO2) u
atmosferu.

Pod motom „Kreiramo korisne priče“ navedene teme su na jednostavan i razumljiv način ispričane na jedinstvenoj edukativnoj platformi www.esgkorisno.ba. Platforma je namijenjena svima koji žele da razumiju sve aktuelnija ESG pitanja u svijetu i u Bosni i Hercegovini.

Osmišljena kao „smjernica“ koja će korisnicima dati praktičan uvid u ESG „svijet“ te primjere kompanija koje u našoj zemlji već uvode poslovanje u skladu sa ESG principima.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo