11°C
Mostar 21°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 18°C
Bihać 14°C

11.03.2024 / 11:54 Muzika i Film - Lijepa priča

Kako je 'Auto pun Bosanaca' završio na sinoćnjoj dodjeli Oscara

Kako je 'Auto pun Bosanaca' završio na sinoćnjoj dodjeli Oscara
Foto: Kevin Winter

Ovogodišnji dobitnik Oscara za najbolje prilagođen scenario (Best Adapted Screenplay) je Cord Jefferson sa filmom American Fiction.

Jefferson je čovjek koji se u Americi intenzivno družio sa Bosancima, ljetovao u Bosni i Hercegovini i odlično poznaje naše ljude i našu kulturu.

Naime, Jefferson je dobar prijatelj sa Farisom Kresom, braćom Omerom i Kenanom Kresom i Mirzom Muftićem koji su išli zajedno u osnovnu i srednju školu u Tucsonu u Arizoni. Druženje je krenulo u ranim dječačkim godinama, da bi zajedno sa još nekoliko prijatelja osnovali grupu koja se zvala “Car full of Bosnians” (Auto puno Bosanaca). 

Priča počinje u gradu na jugoistoku Amerike, kada su se kao momci vozili ulicama Tucsona. U prepunom autu je bilo nekoliko Bosanaca, a onda je Omer izgovorio u šali “Car full of Bosnians”, što se svima svidjelo, pa je to da postao naziv njihovog rock’n’roll benda. Vrijeme je prolazilo, društvo je postalo nerazdvojno. 

Faris Kreso i Cord Jefferson

Nakon nekoliko godina Jefferson je došao u Sarajevo koje mu se posebno svidjelo. Izlazio je i družio se sa svojim prijateljima koji su se vratili da žive u Bosnu i Hercegovinu. Sa grada na Miljacki nosi najbolje uspomene. 

Godinama kasnije jedva je skupio budžet i snimio film “American Fiction” koji je sinoć dobio Oscara. U jednoj sceni kada pisci raspravljaju koju knjigu da nagrade, na tabli se, između ostalih naslova, našlo i ime knjige “Car full of Bosnians” iako ta knjiga ne postoji, niti Bosanci imaju veze sa radnjom. Ali Jefferson je to stavio u film kako bi spomenuo Bosnu i još jednom potvrdio prijateljstvo sa svojim bosanskim prijateljima. 

“Na Cordov poziv sam prije mjesec dana putovao u London na premijeru filma, kada je dobio prestižnu britansku nagradu BAFTA (The British Academy Film Awards),” kaže Faris Kreso za Vijesti.ba. 

“Prije toga dobio je i mnoge druge nagrade na putu do Oscara. Inače odrasli smo zajedno u Arizoni, a kasnije je jedno ljeto došao u Bosnu. Svi naši američki prijatelji iz djetinjstva su dolazili u Sarajevo. Jedan je proveo dvije godine ovdje i magistrirao ekonomiju”, kaže nam Kreso. 

Nadamo se da ćemo ove godine Jeffersona vidjeti i na sarajevskom crvenom tepihu za vrijeme Sarajevo film festivala.

D.N

(Vijesti.ba)

Izdvajamo