19°C
Mostar 23°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 22°C
Bihać 19°C

12.03.2024 / 08:38 Obrazovanje - MOKS

Vlada KS donijela nove Pedagoške standarde i normative za osnovno i srednje obrazovanje

Vlada KS donijela nove Pedagoške standarde i normative za osnovno i srednje obrazovanje
Foto: Vijesti.ba

Vlada Kantona Sarajevo donijela je nove Pedagoške standarde i normative za osnovni odgoj i obrazovanje i za srednje obrazovanje koji će se primjenjivati od nove školske godine 2024. - 2025.

Ministrica odgoja i obrazovanja KS Naida Hota-Muminović izjavila je da su svim partnerima pravovremeno ponudili aktivno učešće u kreiranju Standarda, na način da dostave vlastite primjedbe i sugestije koje se tiču kreiranja Pedagoških standarda i normativa u osnovnoj i srednjoj školi.

- Sa zadovoljstvom ističem da su pravo iskoristili sve zainteresirane strane kroz dostavljanje prijedloga i sugestija prije izrade ovog dokumenta, ali i kroz učešće u javnim konsultacijama. U narednom periodu će Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja KS organizovat stručno usavršavanje za direktore i pomoćnike direktora kako bi se što bolje pripremili za organizaciju nove školske godine - istakla je Hota-Muminović.

Vlada Kantona Sarajevo donijela je nove Pedagoške standarde i normative za osnovni odgoj i obrazovanje i za srednje obrazovanje. Primjena počinje od septembra, to jest, od 2024/2025. školske godine. S ponosom želim sa vama podijeliti neke od najznačajnijih prednosti koje nam donose. Smatram da se možemo složiti da su ove promjene neophodne za dobrobit cjelokupne obrazovne zajednice. Na novim Pedagoškim standardima i normativima za osnovni odgoj i obrazovanje i za srednje obrazovanje svakako se u budućnosti može i treba raditi dalje, ali već sada sam sigurna da nose niz prednosti, te će se njihovom primjenom omogućiti kvalitetniji, efikasniji, ekonomičniji i savremeniji odgojno-obrazovni sistem koji učenika zadržava u fokusu svih naših napora koje ulažemo kao obrazovna vlast, kao profesionalci u sistemu i kao roditelji.

Posted by Naida Hota-Muminović on Monday, March 11, 2024

Taj dokument definiše standarde i normative školskog prostora, opreme, nastavnih sredstava i učila za osnovnu i srednju školu. Težište je u podizanju kvalitete odgojno-obrazovnog rada, te na naglašavanju fokusa na dobrobit učenika.

Standardima je revidirana, inovirana i proširena lista opreme, nastavnih sredstava i učila za svaku učionicu/kabinet, a posvećena je i dodatna pažnja sigurnosti u prostoru, broju toaleta/mokrih čvorova/, čistoći zraka, te energetskoj efikasnost/upotrebi provjerenih materijala.

Također, definisana je maksimalna težina školske torbe prema uzrastu učenika u cilju zaštite zdravlja učenika i njihovg pravilnog razvoja, a u potpunosti je razrađeno poglavlje koje se odnosi na vannastavne i posebne programe u funkciji cjelokupnog razvoja učenika i njihovih vještina, sposobnosti i dobrobiti.

Nadalje, smanjen je broj učenika po odjeljenju u cilju što kvalitetnijeg odgojno-obrazovnog rada kao i minimalan broj učenika u kombinovanim odjeljenjima; u svakoj školi će biti angažovan po jedan psiholog, te socijalni radnik na pola norme.

- Smatrama da se možemo složiti da su ove promjene neophodne za dobrobit cjelokupne obrazovne zajednice. Svjesni smo i činjenice da će ovi Standardi i normativi tokom primjene pokazati i određene nedostatke, na kojima se svakako u budućnosti može i treba raditi, ali već sada sam sigurna da nose niz prednosti, te će se njihovom primjenom omogućiti kvalitetniji, efikasniji, ekonomičniji i savremeniji odgojno-obrazovni sistem koji učenika zadržava u fokusu svih naših napora koje ulažemo kao obrazovna vlast, kao profesionalci u sistemu i kao roditelji - poručili su iz Ministarstva, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo