15°C
Mostar 20°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 21°C
Bihać 18°C

20.03.2024 / 16:15 BiH - Njemačka

Bundestag dao zeleno svjetlo za otvaranje pregovora s BiH

Bundestag dao zeleno svjetlo za otvaranje pregovora s BiH
Foto: Arhiva / FAZ
Usvojena je Rezolucija - Bundestag je dao zeleno svjetlo za otvaranje pregovora i zauzeo izuzetno bitan, strateški, stav o brojnim pitanjima od značaja za BiH.

"Pravi posao za BiH tek predstoji i treba biti urađen u skladu sa i u duhu ove rezolucije, nikako drugačije", objavio je Damir Arnaut, ambasador Bosne i Hercegovine u Njemačkoj.

 
"Predložena Rezolucija je odlična! Posebno sam zadovoljan da je u Rezoluciju inkorporiran stav da se Njemačka, treba nastaviti odlučno suprotstavljati svakom etno-nacionalizmu i naporima koji ugrožavaju funkcionalnost i integritet države Bosne i Hercegovine", istakao je ranije Aranut te dodao:

"Pogotovo sam ponosan što Bundestag poziva na dalje sankcije, 'u bliskoj koordinaciji sa SAD i VB' protiv svih osoba, institucija i firmi koje dovode u pitanje suverenitet, teritorijalni integritet, ustavni poredak ili međunarodni subjektivitet BiH. Podržava ne samo Daytonski sporazum, već i sve reforme usvojene tokom njegove implementacije. Poziva na nastavak Njemačke učešća u misiji Althea."

On je ranije također naglasio i kako je izuzetno bitno i što Bundestag ovom Rezolucijom, podržava civilno društvo i sve one koji odbacuju nacionalizam i korupciju.

"Stavlja fokus na Ustav BiH 'zasnovan na demokratskim principima i Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima'. Potencira da ustavne i izborne reforme trebaju ići u pravcu otklanjanja podjela. Osuđuje na najjači način 'separatističke napore iz RS entiteta' i 'zagovaranje izbornih prava koja jačaju etničke kriterije', i što smatra da je to dvoje opasnost za BiH", napisao je Arnaut.

Dodao je da će i Danska danas dati zeleno svjetlo za BiH.

"Pravi posao za BiH nakon toga tek predstoji i treba biti urađen u skladu sa i u duhu ove rezolucije, nikako drugačije", zaključio je Arnaut.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo