18°C
Mostar 23°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 22°C
Bihać 18°C

21.03.2024 / 17:04 Fudbal - Lyon

Skandal u Francuskoj: Igrač izbačen iz reprezentacije jer je htio postiti

Skandal u Francuskoj: Igrač izbačen iz reprezentacije jer je htio postiti

Prije više od sedam dana počeo je ramazan, najvažniji mjesec u muslimanskom svijetu. Mnogi fudbaleri odlučuju da poste, a nekada se događa da taj post biva za vrijeme utakmica, kada su izloženi velikim naporima.

Francuski fudbalski savez donio je radikalnu odluku, pa je zabranio svojim igračima (od U16 selekcije pa nadalje) da poste za vrijeme treninga i utakmica u nacionalnom dresu.

Ovo je naišlo na brojne osude, a neki su odbili pa i po cijenu da ne igraju za reprezentaciju. Tako je U19 reprezentativac Francuske Mahamdou Diawara, inače igrač Lyona, odbio da prati upute FFF-a vezane uz ramazan.

Diawara je izbačen iz trening kampa reprezentacije i vraćen je u Lyon, pošto je odbio da prekine post za vrijeme trenigna i utakmica juniorske selekcije Francuske.

Ta je odluka dobila veliki publicitet i izazvala veliki skandal u Francuskoj. “Odvratno”, “Sramotno, ovako nešto nećete vidjeti u Engleskoj, Njemačkoj ili Nizozemskoj”, “Drži se Diawara”, "Sramota", asmo su neki od komentara protiv odluke Francuskog fudbalskog saveza.

Trenutno Francuska U-19 reprezentacija sudjeluje u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. U grupi igra s Holandijom, Belgijom i Litvanijom.

Mlada selekcija "trikolora" u utorak je slavila protiv Belgije rezultatom 2:0. Sljedeću utakmicu igra sljedeće subote. Ovog dana će se suočiti s Nizozemskom.

Francuzi su ranije također donijeli odluku da se ne zaustavljaju utakmice na nekoliko minuta kako bi se igrači mogli napiti vode ili nešto pojesti i na taj način završiti post. I ova odluka je izazvala žestoke reakcije javnosti u toj zemlji.

Francuska se često suočavala s kritikama zbog svog stava da ne dopušta fudbalerima da poste tokom svetog mjeseca. Ovo pitanje potaknulo je rasprave o slobodi i kulturnom smještaju unutar evropske zemlje.

Ova zemlja ima veliki broj fudbalera islamske vjeroispovijesti, a neki od njih godinama su bili ključni igrači, tako da su odluke tamošnjeg Fudbalskog saveza poprilično neshvatljive i ne pomažu razvoju samih reprezentacija i fudbala u toj zemlji.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo