19°C
Mostar 24°C
Tuzla 24°C
Banja Luka 21°C
Bihać 19°C

22.03.2024 / 19:00 Svijet - Bruxelles

Zvaničnici EU odlučni u podršci poljoprivrednicima: 'Njihove brige su opravdane'

Zvaničnici EU odlučni u podršci poljoprivrednicima: 'Njihove brige su opravdane'
Foto: Ilustracija / Profimedia
Šefovi država članica Evrpske unije izrazili su danas spremnost pomoći poljoprivrednicima koji se suočavaju s administrativnim opterećenjima i nelojalnom konkurencijom na tržištu poljoprivrednih proizvoda.

Šefovi država članica ili vlada članica EU-a drugi dan svoga sastanka na vrhu raspravljali su o stanju u evropskoj poljoprivredi i dosad poduzetim mjerama EU. Posljednjih mjeseci evropski poljoprivrednici protestvovali su širom Evrope, prenosi HINA.

"Poljoprivrednici imaju opravdane brige i mi smo ih odlučni podržati jer imaju temeljnu ulogu", rekao je predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel na zavšnoj konferenciji za novinare nakon summita.
 
U svojim zaključicma, šefovi država članica pozvali su Evropsku komisiju i Vijeće EU da odmah pristupe pripremi "svih mogućih kratkoročnih i srednjoročnih mjera", uključujući mjere za smanjenje administrativnog opterećenja”. Pozvali su i na jačanje položaja poljoprivrednika u opskrbnom lancu, posebno kako bi se osigurao pošten prihod.

šefovi EU-a jučer su prvi dan summita donijeli odluku o otvaranju pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom, obećali daljnju podršku Ukrajini i približili se dogovoru da se dio ekstra prihoda od zamrznute ruske imovine koristi za nabavku oružja Ukrajini.

Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen rekla kako očekuje da bi prva milijarda eura iz toga izvora mogla biti isplaćena već početkom jula. Šefovi EU-a također su pozvali na humanitarnu pauzu u sukobu između Hamasa i Izraela u Gazi.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo