9°C
Mostar 16°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 11°C

23.03.2024 / 20:20 BiH - Video intervju

Hasanović za Vijesti o razvoju Vogošće, planovima i problemima

Hasanović za Vijesti o razvoju Vogošće, planovima i problemima
Foto: Vijesti.ba
Načelnik Vogošće Migdad Hasanović u intervjuu za Vijesti.ba govori o projektima na kojima se trenudno radi, od Centra za starenje do projekata za mlade.

Pitali smo šta je sa vodosnabdjevanjem, izgradnjom putne infrastrukture, industrijskim zonama, komunalnim preduzećima, ali i svakodnevnim gužvama te manjku parking prostora.

- Cenatar za zdravo starenje je jedan od meni dražih projekata. To su ljudi koji zaslužuju da imaju taj prostor. Nakon godinu dana raznih peripetija, uspjeli smo da uradimo taj posao, rekao je Hasanović.

Dodaje da je disperzija odgovornosti, više nivoa vlasti i preklapanje nadležnosti stvara mnogo problema u radu.

- Po CIPS-u smo prešli već 35 hiljada stanovnika. Svi statistički parametri pokazuju da rastemo u svakom segmentu. Taj rast ima svoje izazove. Lijepo je kada vas hvale da ste općina ugodnog življenja, da ima mnogo mladih, djece. Međutim, to je velika odogovornost kada je u pitanju izvođenje infrastukturnih radova. Kada je u pitanue vodosnabdjevanje, to je jedan od nultih prioriteta, kaže Hasanović.

Pored toga navodi da je prioritet u radu putna infrastruktura.

- Nekada se sredstva sa viših nivoa vlasti kasno doznačavaju. Vi kada dobijete sredstva u šestom ili sedmom mjesecu, a za provedbu javnog poziva treba mjesec ili dva, ako bude neke žalba, to sve prolongira i ulazite već u kraj građevinske sezone, kaže Hasanović.

Govoreći o gužvama kroz Vogošću te činjenjici da će se i izgradnjom Prve tranzverzale na mostu na Vogošćanskoj petlji stvoriti usko grlo, Hasanović kaže da je upravo to primjer preklapanja nadležnosti od Općine, preko kantona do Federacije BIH.

- Mi skoro svakodnenvo komuniciramo sa svim nivoima vlasti. Bez tog rješenje teško da će se rješiti gužve, rekao je Hasanović te najavio gradnju kružnog toka na Kobiljoj glavi.

Cijeli intervju pogledajte u videu ispod. Kakvo je stanje sa parking prostora i komunalne privrede, da li kapaciteti komunalnih preuzeće prate sve veću stanogradnju, šta je s izgradnjom industrijsko poslovne zone u Semizovcu, perspektivom za malde ljude te šta je sa eventualnom kandidaturom na izborima.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo