9°C
Mostar 14°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 9°C
Bihać 3°C

26.03.2024 / 12:47 Politika - Banjaluka

Dodik: RS ne može da prihvati nametnute Schmidtove propise

Dodik: RS ne može da prihvati nametnute Schmidtove propise
Foto: FENA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da RS ne može da prihvati da živi u uslovima nametnutih propisa, poručujući da Christian Schmidt nema ništa sa izbornim procesom u BiH.

Komentarišući najavu Schmidta o mogućnosti nametanja Izbornog zakona BiH, Dodik je rekao da ako prođe ovo nametanje, Schmidt tu neće stati i nametnuće i zakon o imovini, što je nedopustivo.

- Schmidt nema ništa ni sa imovinom ni sa izbornim procesom, to je vlasništvo naroda koji žive u BiH. Ako krenete na to, onda mi moramo preduzeti mjere, a mi smo rekli koje ćemo mjere preduzeti – poručio je predsjednik bh. entiteta RS.

Dodik je naglasio da bi eventualno nametanje izmjena Izbornog zakona predstavljalo “poništenje svih izrečenih vrijednosti do sada, pa i onih o EU o kojima smo slušali, pogotovo u posljednje vrijeme kada su dali BiH pregovarački status”.

– Onda je to sve laž. Neko laže debelo ovdje. Ili se radi o tome da se nekoliko dana nakon odluke u Briselu pojavljuje neko ko to sve ruši, a ruši taj koji se lažno predstavlja kao visoki predstavnik, koji isključivo sluša američkog amabasadora u BiH Michaela Murphyja i njih dvojica u jednoj patološoj simbiozi pokušavaju da nametnu što veće zlo svim narodima u BiH – rekao je on.

Dodik je istakao da nigdje na svijetu nema zemlje u kojoj bi stranac ili neko strano tijelo regulisalo izborni proces.

– Schmidt pokušava da opravda svoju platu od 25.000 eura i nahrani sujetu Murphyja – rekao je Dodik.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo