6°C
Mostar 11°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 9°C
Bihać 6°C

26.03.2024 / 13:38 Auto-Moto - Pokorio i stazu i takmičare

Juanfer Vélez pred 12.000 fanova osvojio Red Bull Guanajuato Cerro Abajo

U dramatičnom povratku na izazovne i uske ulice Guanajuata u Meksiku, kolumbijski fenomen u MTB spustu Juanfer Vélez pokorio je i stazu i elitne međunarodne takmičare te je zasluženo pobijedio u utrci Red Bull Guanajuato Cerro Abajo 2024.

Uz podršku 12.000 gledatelja, Vélez je stigao do pobjede nakon što je ranije ove godine pretrpio povredu zgloba. Ipak, svojim nastupom je dokazao da se potpuno oporavio i da je u sjajnoj formi.

Drugu godinu u nizu se serija Red Bull Cerro Abajo vratila u kolonijalni grad Guanajuato u Meksiku, gdje su se 32 elitna takmičara spustila niz stazu dugu 1,6 kilometara, unikatnu po svojim izazovima. Vélez je bio drugi u kvalifikacijama, a prethodnu utrku u Valparaisu, na kojoj je slavio Brazilac Lucas Borba, propustio je zbog loma zgloba početkom januara tokom utrke u Manizalesu u Kolumbiji.

Vélez je poznat kao majstor u spuštanju niz stepenice te je na stazi u Meksiku ostvario sjajno vrijeme 1:51,212, koje mu je donijelo tijesnu pobjedu ispred sunarodnjaka Sebastiana Holguina i trećeplasirane češke legende MTB spusta Tomáša Slavika.

Kolumbijac Vélez, koji je 2023. godine osvojio titulu u seriji Red Bull Cerro Abajo, bio je oduševljen zbog pobjede.

"Neizmjerno sam sretan, posebno jer prošle godine nisam završio utrku na istoj stazi. Osjećao sam se odlično i bio sam pun samopouzdanja. Zaista volim ovu stazu i pobliku, veoma sam zadovoljan", izjavio je on.

Lucas Borba, koji je slavio u Brazilu, završio je šesti u Meksiku te ostaje da se vidi ko će biti pobjednik serije Red Bull Cerro Abajo nakon treće i posljednje stanice, koja će se održati u oktobru u Italiji. Bit će to ujedno prva utrka serije na evropskom tlu.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo