8°C
Mostar 13°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 11°C
Bihać 9°C

26.03.2024 / 18:31 BiH - OHR objavio

Pročitajte cijeli tekst nametnutih izmjena Izbornog zakona

Pročitajte cijeli tekst nametnutih izmjena Izbornog zakona
Foto: Vijesti.ba
Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini objavio je kompletan tekst nametnutih izmjena Izbornog zakona - Paket za poboljšanje integriteta Izbornog procesa. Šta sve paket donosi?

Kako se navodi iz OHR-a, bližimo se još jednim izborima a vlasti u Bosni i Hercegovini nisu adresirale brojne probleme, sumnje i nedoumice iz prethodnih izbornih ciklusa, kao i ogromne neusklađenosti sa međunarodnim demokratskim standardima na koje već 15 godina ukazuju međunarodni partneri.

Stoga je visoki predstavnik prepoznao potrebu da intervenira, imajući u vidu nesposobnost ili nespremnost domaćih vlasti da isprave teške nedostatke u izbornom procesu. Birači u BiH moraju imati ravnopravnu priliku da učestvuju u izborima i moraju biti sigurni da je njihov glas adekvatno prebrojan i ispoštovan u kasnijem formiranju vlasti. Izborne krađe moraju biti sistemski spriječene.

S ovim ciljem, a nakon brojnih konsultacija sa međunarodnim partnerima, domaćim institucijama, političkim predstavnicima i nevladinim organizacijama, visoki predstavnik je donio paket mjera za poboljšanje integriteta izbornog procesa u BiH.

Ovaj paket pokriva veliki broj oblasti, i detalji se mogu naći na web stranici OHR-a. U najkraćem, ove se izmjene odnose na sljedeće oblasti:

  • Poboljšanje integriteta i nadzora pri glasanju i prebrojavanju glasova, uključujući i veću sigurnost pri rukovanju izbornim materijalima prije i nakon glasanja, te profesionalizaciju biračkih odbora,

  • Veća transparentnost pri registraciji birača, pogotovo kada su u pitanju osobe koje glasaju u odsustvu i izbjeglice, ali i provjere ispravnosti registra birača.

  • Transparentnije i sigurnije odvijanje izbora od početka do kraja, što podrazumijeva, između ostalog, i elektronsku identifikaciju birača, video-nadzor, kao i elektronsko prebrojavanje glasova.

  • Jasnije zaštite ljudskih i građanskih prava prije, za vrijeme i poslije izbora, uključujući i preciznije procedure za rješavanje žalbi i sankcionisanje, te poboljšanje rodne ravnopravnosti.

  • Sprečavanje manipulacije birača, između ostalog i kroz strožije mjere protiv prijevremene političke promocije i lažnih vijesti, uz veću transparentnost kada je u pitanju finansiranje kampanja i medija.

  • Neometano provođenje izbora sa pravovremenim osiguranjem sredstava za provođenje izbora i boljim definiranjem ovlasti, integriteta i nezavisnosti Centralne izborne komisije.

Imajući u vidu opseg ovog paketa, ali i kratko vrijeme prije sljedećih izbora, predviđeno je da se ove mjere uvode postepeno na odabranim pilot-područjima na Općinskim izborima 2024., kako bi se testirala i omogućila široka primjena za Opće izbore 2026.
Kliknite ovdje za integralni tekst odluke visokog predstavnika.

(Vijjsti.ba)

Izdvajamo