7°C
Mostar 12°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 9°C
Bihać 8°C

26.03.2024 / 21:41 Politika - Izborni zakon

EU indirektno kritikovala Schmidta zbog odluke

EU indirektno kritikovala Schmidta zbog odluke
Foto: Arhiva
Glasnogovornik EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku oglasio se o izmjenama Izbornog zakona odlukom visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

EU podsjeća da se izvršna ovlaštenja visokog predstavnika trebaju koristiti isključivo kao krajnja mjera protiv nepopravljivih nezakonitih radnji.

EU očekuje od domaćih vlasti da provedu potrebne reforme kojima će se osigurati da se izbori provode u skladu s evropskim standardima kroz primjenu preporuka OSCE/ODIHR-a i relevantnih preporuka Venecijanske komisije, kao i da osiguraju transparentnost finansiranja političkih subjekata.

EU je izrazila snažnu preferenciju da Parlamentarna skupština BiH bude ta koja preuzima odgovornost i usvaja ove reforme, kao što su se lideri koalicije na nivou BiH obavezali da će učiniti i to blagovremeno radi primjene na oktobarskim lokalnim izborima.

EU ističe da je visok stepen međunarodne supervizije nespojiv s evropskom budućnošću BiH i očekuje od svih aktera da se ponašaju odgovorno i pokažu suzdržanost u narednom periodu.

Nakon odluke Evropskog vijeća za otvaranje pristupnih pregovora, EU nastavlja raditi s domaćim vlastima kako bi se ostvarili iskoraci na evropskom putu.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo