19°C
Mostar 24°C
Tuzla 24°C
Banja Luka 21°C
Bihać 19°C

27.03.2024 / 07:11 Svijet - Predsjednik Bjelorusije

Lukašenko otvoreno pričao o napadu na NATO teritoriju

Lukašenko otvoreno pričao o napadu na NATO teritoriju
Screenshot: X
Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko pomenuo je javno mogućnost da Bjelorusija napadne Suwalki koridor, uski prolaz koji spaja baltičke države sa Poljskom i ostatkom NATO teritorije.

Na snimku koji je objavila državna televizija, Lukašenko pita komandant komandanta Sjeverozapadne operativne komande Aleksanra Naumeka o širini Suwalki koridora.

"Ne bi trebalo da se ovako (Litvanci) ponašaju. Ali sada ćete morati da se suprotstavite baltičkim republikama i uzet ćete dio Poljske", naveo je Lukašenko saznavši širinu koridora koja iznosi 42 kilometra vazdušne linije.

Lukašenko potom pita vojnog komandanta da li može da zadrži teritoriju sa svojim trupama. Naumenko ga uvjerava da su sve akcije isplanirane, pitanja borbene gotovosti se razrađuju, a osoblje se obučava.

Suwalki koridor, kopneni koridor između Bjelorusije i ruske eksklave Kalinjingrada, smatra se često, pogotovo u istupima NATO čelnika vrlo vjerovatnim mjestom napada u slučaju potencijalnog ruskog rata protiv istočnih članica Alijanse.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo