5°C
Mostar 11°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 8°C

27.03.2024 / 18:55 Svijet - Doletio iz Turske

Mještani o ubici iz Moskve: Pa on je najveća kukavica u selu

Mještani o ubici iz Moskve: Pa on je najveća kukavica u selu
Foto: Agencije
Dvojica muškaraca optuženih za teroristički napad na moskovsku koncertnu dvoranu bili su u Istanbulu samo nekoliko sedmica prije napada.

Turski zvaničnik otkrio je da su dvojica od četvorice osumnjičenih napadača slobodno ušli u Rusiju, jer protiv njih nisu izdati uhidbeni nalozi.

Rachabalizoda Saidakrami i Shamsiddin Fariduni, obojica državljani Tadžikistana, boravili su u Rusiji kao radnici migranti.

"Nakratko su posjetili Tursku kako bi ponovo ostvarili svoj bezvizni boravak, a odabrali su je zbog blizine Rusiji. Budući da protiv njih nije bio izdat nalog za hapšenje, mogli su slobodno putovati između Turske i Rusije", rekao je turski zvaničnik za AFP. Rusija omogućuje državljanima Tadžikistana da u zemlji bez vize borave do 90 dana.

Obojica su provela određeno vrijeme u Turskoj nedugo prije napada i zajedno su se vratili u Rusiju istim letom iz Istanbula. Rachabalizoda je u Istanbul stigao 5. januara i 16 dana proveo u hotelu u gradskoj četvrti Fatih. U Moskvu se vratio 2. marta.

Fariduni je u Tursku iz Rusije ušao 20. februara i turskim je zvaničnicima rekao da je otišao jer mu je ruska viza istekla i morao je napustiti zemlju. Odsjeo je u hotelu šest dana i za to vrijeme je na društvenim mrežama objavljivao fotografije Fatihove džamije.

Fariduni je ruskim istražiocima rekao da su ga nepoznate osobe kontaktirale putem Telegrama i uputile ga da "ubija ljude" u zamjenu za pola miliona rubalja. Rekao je da je primio polovinu novca prije napada. Navodno ga je prije otprilike mjesec dana kontaktirao asistent "propovjednika", čije je propovijedi slušao na Telegramu, i davao mu naređenja. Ruske novine Izvestija pišu kako je Faraduni bio u dvorani Crocus City Hall 7. marta i tada ga je fotografisao lokalni fotograf. Istog dana u dvorani se održavao koncert talijanskog tenora Alessandra Safine. Osumnjičeni terorist je taj dan navodno proučavao raspored zgrade i položaj kontrolnih punktova.

Mještani u selu izvan glavnog grada Tadžikistana opisali su Fariduna kao "kukavicu" i rekli da su šokirani viješću da je njihov sumještanin jedan od osumnjičenika za smrtonosni teroristički napad u Moskvi. "Otišao je u Rusiju prije šest mjeseci i slao je novac svojoj porodici", kažu mještani za Radio Slobodna Evropa.

Jedan muškarac je za RSE rekao da je Shamsiddin radio u lokalnoj pekari prije nego što se preselio u Rusiju i da "nije mogao ubiti ni muhu, bio je kukavica."

Rođak osumnjičenog terorista je rekao da je Fariduni bio osuđen na sedam godina zatvora zbog seksualnog uznemiravanja, ali mu je 2020. odobreno prijevremeno puštanje na slobodu. Na pitanje o Faridunovim vjerskim uvjerenjima, kaže da nije prakticirao islam: "Nikada nije molio ni postio i pio je alkohol."

Turske sigurnosne službe procijenile da su da kratkoća posjeta dvojice osumnjičenika sugeriše da nisu bili radikalizirani u Turskoj. "Vjerujemo da su se te osobe radikalizirale u Rusiji, budući da je kratko trajanje njihova boravka nedovoljno za takav proces radikalizacije", rekao je turski zvaničnik.

Od napada ISIS-a na Rusiju, turske vlasti uhapsile su više od 180 osoba zbog sumnje na povezanost s Islamskom državom.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo