14°C
Mostar 17°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 15°C
Bihać 14°C

28.03.2024 / 18:09 Svijet - Flixbus

Nesreća u Njemačkoj: Protiv vozača se vodi istraga, u autobusu bile i dvije Hrvatice

Nesreća u Njemačkoj: Protiv vozača se vodi istraga, u autobusu bile i dvije Hrvatice
Foto: Jan Woitas / dpa
Protiv vozača autobusa koji se jučer prevrnuo na njemačkoj autocesti, pri čemu je poginulo četvero ljudi, a mnogi su povrijeđeni, vodi se istraga zbog ubistva i nanošenja tjelesnih povreda iz nehaja, saopćio je ured javnog tužitelja.

Glasnogovornik ureda nije mogao reći je li muškarac (62) već ispitan, prenosi HINA.

Flixbus na sprat s 54 osobe, uključujući dva vozača, skrenuo je s autoceste A9 u blizini Leipziga u srijedu ujutro i prevrnuo se. Autobusni prijevoznik ranije je izvijestio da je u autobusu bilo 55 osoba. Policija je saopćila da je četvero ljudi poginulo te da je teže povrijeđeno šest, a lakše 29 ljudi.

Nisu izneseni detalji o zdravstvenom stanju povrijeđenih.

Istražitelji su trenutno fokusirani na utvrđivanje uzroka nesreće. Svi povrijeđeni koji se nalaze u bolnici bit će ispitani, pod uslovom da njihovo zdravstveno stanje to dopušta, rekla je glasnogovornica sjedišta policije u Leipzigu odgovarajući na upit.

Također će biti naručeno izvještaj o analizi autobusne nesreće, saopćio je ured javnog tužitelja. Prvi rezultati očekuju se tek za nekoliko sedmica.

Identitet četvero poginulih još nije bio utvrđen do podneva u četvrtak. "Nastojimo i nadamo se da ćemo poslijepodne moći dati informacije o tome", rekla je glasnogovornica policije. Autobus je putovao iz Berlina u Zurich.

U autobusu su bile i dvije Hrvatice koje, srećom, nisu povrijeđene, potvrdili su za Danas.hr u Ministarstvu vanjskih poslova.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo