11°C
Mostar 15°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 15°C
Bihać 12°C

29.03.2024 / 00:00 Politika - 10 tačaka

NSRS usvojila Dodikove zaključke: Poništiti sve odluke Schmidta

NSRS usvojila Dodikove zaključke: Poništiti sve odluke Schmidta
Foto: X

Narodna skupština RS usvojila je večeras informaciju o stanju sigurnosti i aktuelnoj političkoj situaciji.

Usvojeni su i zaključci koje su predložili SNSD i njegovi partneri. 45 glasovalo je za, niko nije bio protiv, dok je 11 bilo suzdržanih.

Nakon ovoga slijedi sjednica o Izbornom zakonu.

U nastavku pogledajte zaključke:

1. Narodna skupština RS traži da se od 'kolonijalne uprave' u roku od sedam dana ponište sve odluke Christiana Schmidta, koji se 'lažno predstavlja kao visoki predstavnik'.

2. Ukoliko se prvi zaključak ne ispuni, Narodna skupština RS traži da se u najkraćem periodu održi sjednica Parlamentarne skupštini BiH te:

- Proglase nedozvoljenim i ništavnim sve odluke Christiana Schmidta koji se 'lažno predstavlja kao visoki predstavnik',

- Da se zabrani organima BiH primjena tih odluka,

- Da proglase sajt OHR-a neprihvatljivim i antizakonitim mjestom objave akata,

- Da zabrani Službenom glasniku BiH da objavljuje akte stranaca i njihovih organizacija,

- Da se na istoj sjednici Parlamentarne skupštine BiH donese Izborni zakon BiH, sa svim poboljšanjima koji se tiču izbornog integriteta i da se razvlasti CIK u njegovom antiustavnom djelovanju,

- Da se postigne politički konsenzus o daljem evropskom putu BiH i da se taj proces bitno ubrza,

- Da se donese Deklaracija i potvrdi teritorijalni integritet BiH.

3. Ukoliko se ne ispoštuje Zaključak broj 2. Narodne skupštine, Narodna skupština traži od izabranih predstavnika da prestanu odlučivati na nivou BiH i da se više ne vraćaju u taj proces.

- Narodna skupština traži od političkih stranaka iz koji su u partnerstvu sa političkim strankama iz Federacije na nivou BiH da formalno i suštinski napuste to partnerstvo.

- Narodna skupština će donijeti svoju Deklaraciju i potvrditi teritorijalni integritet BiH predviđen Ustavom BiH sa dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

- RS će aktivirati sve zaključke i odluke Narodne skupštine i drugih institucija i nastaviti ih izvršavati.

- RS će se povući iz svih sporazuma (o vojsci, indirektnim porezima, VSTS) u isto vrijeme poštujući Ustav BiH. Narodna skupština RS će donijeti Izborni zakon RS.

- RS očekuje da se na predstojećem Vaskršnjem saboru potvrdi kršenje Dejtonskog sporazuma.

4. RS je opredjeljena za potpuno poštovanje i dosljedno primjenjivanje međunarodnog prava, Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH i Ustava RS.

5. Osuđujemo i odbacujemo protivustavno djelovanje dijela Međunarodne zajednice, visokog predstavnika i institucija BiH, kojima se nastoji erodirati ustavnopravna pozicija RS i ojačati institucije BiH.

6. Osuđujemo i odbacujemo korištenje Suda i Tužilaštva BiH kao instrumenta kojima se nastoji nametnuti primjena odluka visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH koje su u suprotnosti sa odredbama Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH i njegovih aneksa IV i H.

7. Osuđujemo i odbacujemo korištenje sankcija Ministarstva finansija SAD kao sredstva pritiska na građane, političke partije i organizacije, ali i demokratski izabrane funkcionere RS kojima se krše njihova ljudska prava i slobode.

8. Korištenje prijetnji i nasilja protiv građana RS i njenih funkcionera, u cilju da se zastraši ili prinudi RS da prihvati protivustavno djelovanje dijela međunarodne zajednice, tzv. visokog predstavnika i institucija BiH, bez odluka Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, biće smatrano aktom terorizma.

9. Narodna skupština RS zajedno sa nadležnim institucijama i organima RS će preduzeti potrebne mjere da bi zaštitila prava i slobode svojih građana i neutralisala posljedice protivustavnog djelovanja na svojoj teritoriji.

10. Ovi zaključci stupaju na snagu narednog dana od dana donošenja.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo