10°C
Mostar 15°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

29.03.2024 / 10:11 Svijet - Jemen

Huti poslali ozbiljno upozorenje Saudijskoj Arabiji

Huti poslali ozbiljno upozorenje Saudijskoj Arabiji

Jemenski Huti su poslali upozorenje Saudijskoj Arabiji da ne podržava američke napade, inače će se suočiti sa posljedicama.

"Poslali smo poruku Saudijskoj Arabiji da će ona biti meta ako dozvoli američkim borbenim avionima da koriste njenu teritoriju ili zračni prostor u agresiji na Jemen", rekao je Mohammed Ali Al-Houthi, član Vrhovnog političkog vijeća Hutija, rekao je u intervjuu za Al-Masirah TV.

Američke i britanske snage napadaju vojne objekte Huta od početka ove godine kako bi zaustavili napad grupe na brodove u Crvenom moru, ključnom plovnom putu za globalnu trgovinu.

Saudijska Arabija, koja se graniči sa Jemenom, nije se pridružila tim zračnim napadima ili pomorskoj operaciji pod vodstvom SAD-a koja je trebala osigurati siguran prolaz komercijalnim brodovima kroz južno Crveno more i Adenski zaljev. Kraljevstvo pokušava postići mirovni sporazum s Hutima kako bi se okončao građanski rat u Jemenu, sukob koji je bjesnio veći dio protekle decenije, ali sa stranama u krhkom primirju od 2022. godine.

Saudijska vlada je vodila vojnu kampanju protiv Huta od 2015. godine, ali sada vidi mir u Jemenu kao ključ za održavanje stabilnog šireg regiona Zaljeva i za unapređenje svojih planova masovne ekonomske transformacije.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo