13°C
Mostar 18°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C

01.04.2024 / 14:32 Fudbal - Bayer piše historiju

Za 120 godina osvojili dva trofeja, ove sezone bi mogli osvojiti tri

Za 120 godina osvojili dva trofeja, ove sezone bi mogli osvojiti tri
Foto: Bayer Leverkusen

Bayer Leverkusen bi ove sezone mogao napraviti rijetko viđen podvig i osvojiti više trofeja nego što ih je osvojio u cijeloj klupskoj historiji.

Popularni Apotekari su u 120 godina postojanja osvojili dva trofeja i to Kup UEFA 1988. i Kup Njemačke 1993. godine, a ove sezone su u igri za tri trofeja.

Već je prilično jasno da će Bayer prvi put u historiji postati prvak Njemačke, s obzirom da ima 13 bodova više od Bayerna na sedam kola prije kraja sezone. Pravo čudo bi se trebalo desiti da Leverkusen ispusti prednost, pa se već sada može reći da je jedan trofej osvojen.

Vrlo je izvjesno da će Leverkusen osvojiti i Kup Njemačke, gdje se nalazi u polufinalu i to u društvu tri niželigaša. Leverkusenovi protivnici su dva drugoligaša (Fortuna i Kaiserslautern) i jedan trećeligaš (Sarsbrucken), pa je jasno da je Bayer ogroman favorit za ovaj trofej.

Polufinale Kupa Njemačke igra se sutra, kada Bayer dočekuje Fortunu na svom terenu. U slučaju pobjede, plasirat će se u finale koje se igra 25. maja u Berlinu.

Bayer Leverkusen se nalazi i u četvrtfinalu Evropske lige, gdje će imati ubjedljivo najteži put do trofeja. Apotekari će se u četvrtfinalu sastati sa West Hamom, a prvi meč se igra 11. aprila na Bay Areni.

Leverkusen će imati žestoke protivnike na putu do evropskog trofeja, a među njima se najviše ističu Liverpool i Milan.

Ukoliko Leverkusen osvoji sva tri trofeja, za samo jednu sezonu će nadmašiti svoj rezultat za 120 godina postojanja, pa će biti zanimljivo ispratiti hoće li se to i dogoditi.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo