17°C
Mostar 22°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

01.04.2024 / 19:15 Svijet - The New York Times

Naznake promjene njemačkog stava prema Izraelu

Naznake promjene njemačkog stava prema Izraelu
Foto: Arhiv (Protesti u Düsseldorf zbog genocida u Gazi)
Iako je Njemačka odani saveznik Izraela kojem pruža bezuslovnu podršku, što se smatra “historijskom dužnošću”, primijetna je promjena u tonu Njemačke vlade, sa obzirom na snažne pokazatelje promjene u stajalištu javnog mnijenja, kako je to primijetila Erika Solomon, dopisnica The New York Timesa iz Berlina.

Solomon u svom izvještaju navodi da je njemački kancelar Olaf Scholz bio među prvim stranim čelnicima koji su posjetili Izrael nakon napada 7. oktobra. Tom prilikom je izrazio podršku svoje zemlje Izraelu, rekavši da Njemačka u teškim vremenima ”ima samo jedno mjesto, a to je uz Izrael”.

U januaru se Njemačka pridružila timu odbrane Izraela na Međunarodnom sudu pravde, kako bi se pozicionirala kao neka vrsta “moralnog autoriteta” kada je riječ o zaštiti Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida. Čak je i na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji njemački kancelar više puta izbjegavao odgovoriti na pitanje o tome je li Izrael prekršio međunarodno humanitarno pravo.

Njemačko javno mnijenje sada smatra da je ono što izraelska vojska radi u Gazi neopravdano, a čini se da se i Vlada počela svrstavati uz njega.

Scholz je prije dvije sedmice ponovno posjetio Izrael, a njegov ton se ovog puta promijenio. Na konferenciji za štampu je izjavio, dok je izraelski premijer Benyamin Netanyahu stajao uz njega, “Može li cilj, kakav god on bio, opravdati užasno visoku cijenu?”

Dopisnica Solomon kaže da je njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock, također, promijenila svoj ton bezuslovne podrške, kada je prošle sedmice iznijela svoju namjeru da pošalje delegaciju u Izrael jer je Njemačka, kao potpisnica Ženevske konvencije, ”dužna podsjetiti sve strane na njihovu dužnost da poštuju međunarodno humanitarno pravo.”

Solomon je podsjetila i na izjave koje je Baerbock dala tokom svoje šeste posjete regiji, u kojima je situaciju u Gazi opisala kao ”pakao”. Pozvala je Izrael da odustane od svoje invazije na Rafah, rekavši: “Ljudi ne mogu jednostavno ispariti, nestati u zraku.”

Kritizirala je izraelsko odbijanje da pruži humanitarno rješenje koje bi zaštitilo raseljene, na što je izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz odgovorio, rekavši: “Očekujemo da nas naši prijatelji nastave podržavati u ovim teškim vremenima, a ne da nas oslabe pred terorističkom organizacijom Hamas”.

Prema dopisnici američkog lista, nije došlo samo do promjene u stavu Berlina, jer je promjena primjetna i u stavovima njemačkih stranaka, koje se pitaju je li njemačka podrška prekoračila granice.

Dopisnica The New York Timesa citira Thorstena Bennera, direktora Međunarodnog instituta za javnu politiku u Berlinu, koji kaže da ta podrška više nije održiva i da Njemačka, koja se drži ideje da je sigurnost Izraela “razlog postojanja države”, pružila dojam da nudi bjanko ček.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo