10°C
Mostar 16°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 13°C
Bihać 12°C

01.04.2024 / 22:43 BiH - Istaknuti bh. političar

Bogić Bogićević pretrpio moždani udar, hospitalizovan u Sarajevu

Bogić Bogićević pretrpio moždani udar, hospitalizovan u Sarajevu
Foto: Facebook
Istaknuti bh. političar Bogić Bogićević doživio je moždani udar.

Bogićević je smješten na Odjelu za neurologiju Opće bolnice u Sarajevu.

On je i prije par godina bio smješten na Odjelu za internu medicinu Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš u Sarajevu" zbog problema sa šećerom, ali je vrlo brzo otpušten.

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Igor Stojanović reagovao je na ove informacije.

"Uznemiren sam viješću da je Bogić Bogićević imao moždani udar. Ova ljudska gromada je preživjela političke udare, izdaje i mnogo toga. Želim mu brz oporavak i mnogo snage u ovim teškim trenutcima", poručio je.

Reagovali su i iz GO SDP Bosanska Krupa gdje su istakli da je Bogićevićevo stanje trenutno stabilno, poželivši mu brz oporavak.

Bogić Bogićević rođen je Ugljeviku 15. maj 1953 godine. Bio je član Predsjedništva SFRJ od 16. maja 1989. do septembra 1991. godine. Za člana Predsjedništva SFRJ izabran je referendumom građana Bosne i Hercegovine, 25. juna 1989. godine, između pet kandidata, te tako postao prvi, demokratski izabran član Predsjedništva SFRJ iz SR BiH. Pored toga obavljao je funkciju Predsjednika Saveznog savjeta za zaštitu ustavnog poretka.

Sudionik je historijske sjednice Predsjedništva SFRJ, održane 12. marta 1991. godine kada je ovaj organ odlučivao o uvođenju vanrednog stanja u SFRJ. Formalno, vojni vrh predlaže podizanje borbene gotovosti, ali je stvarni cilj bio uvesti vojnu upravu u Sloveniju i Hrvatsku te srušiti republička rukovodstva u Makedoniji i Bosni i Hercegovini.

Na iznenađenje pro-miloševićevskih članova Predsjedništva, iako i sam Srbin, Bogićevićev glas protiv, spriječio je vojnu intervenciju JNA. Iz tog perioda datira njegova izjava:

Ja jesam Srbin, ali ne po profesiji...

Zbog svog čvrstog projugoslovenskog stava i zastupanja svih građana Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine (SR BiH) bit će označen od Srpske demokratske stranke (SDS) da ne odražava mišljenje srpskog naroda. Kasnije je prestao da prima plaću kao član predsjedništva, šta će u intervjuu za Radio Slobodna Evropa ocijeniti kao kaznu jer je glasao protiv, te je zahvaljujući prijateljima opstao dok nije počeo da radi za SDP.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo