10°C
Mostar 16°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 13°C
Bihać 12°C

02.04.2024 / 10:15 Svijet - Važan korak

Sanchez: Španija će priznati palestinsku državnost do jula

Sanchez: Španija će priznati palestinsku državnost do jula
Foto: Agencije
Španija će priznati palestinsku državnost do jula, izjavio je premijer Pedro Sanchez novinarima tokom turneje po Bliskom istoku, navodi se u nekoliko izvještaja objavljenih u utorak u španskim medijima.

Državna novinska agencija EFE i novine El Pais i La Vanguardia citirale su Sancheza koji je dao neformalne izjave gostujućim novinarima u ponedjeljak navečer u glavnom gradu Jordana, Amanu, prvog dana turneje po Jordanu, Kataru i Saudijskoj Arabiji.

Prema izvještajima, Sanchez je kazao da očekuje razvoj dešavanja u sukobu uoči izbora za Evropski parlament početkom juna te podsjetio na trenutne debate u Ujedinjenim nacijima.

Očekuje da će Španija priznati Palestincima državnost do jula, kazao je, dodajući kako vjeruje da će uskoro biti "kritična masa" unutar Evropske unije koja će podstaći nekoliko država članica da zauzmu isti stav, prenosi EFE.

Na sastanku Evropskog vijeća 22. marta, Sanchez je kazao da se dogovorio s čelnicima Irske, Malte i Slovenije da "poduzmu prve korake" ka priznavanju državnosti koju su proglasili Palestinci na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze koje je okupirao Izrael.

Tada je rekao kako očekuje da će se priznanje desiti tokom vladavine trenutne četvorogodišnje zakonodavne vlasti koja je počela prošle godine.

Kao odgovor, Izrael je poručio za četiri zemlje da njihov plan predstavlja "nagradu za terorizam" koji će smanjiti šanse za rješenje sukoba u Gazi pregovorima.

Arapske države i EU usuglasile su se na sastanku u Španiji u novembru da je dvodržavno rješenje odgovor na palestinsko-izraelski sukob.

Od 1988. godine, 139 od 193 države članice UN-a priznale su palestinsku državnost, prenosi Reuters.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo