8°C
Mostar 15°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 12°C
Bihać 12°C

02.04.2024 / 11:12 Auto-Moto - Baywatch avantura

Vozači Formule 1 se utrkivali kao spasioci na plaži u Australiji

Utrka za Veliku nagradu Australije je iza nas, a boravak u prelijepom Melbourneu bio je prilika za još jedno nadmetanje u okviru uzbudljivog serijala (Un)serious Race Series. 

Ovog puta su F1 vozači Red Bull Racinga, Max Verstappen i Sergio Perez te dvojac iz RB-a Yuki Tsunoda i Daniel Ricciardo, imali uloge spasioca na plaži.

Takmičenje je održano na pijesku u Melbourneu, tako da su vozači stazu Albert Park zamijenili plažom u Hamptonu, a ugostili su ih lokalni Red Bull sportisti, olimpijski snowboarder Scotty James i najbolja surferka svijeta Molly Picklum.

Iako je bilo mnogo šala i smijeha, takmičarski duh nije izostao. Vozači su se borili od prve do posljednje sekunde te su koristili različite strategije i tehnike u namjeri da dođu do konačne pobjede.

Tokom kvalifikacija, oba tima su vozila Can-Am Commander vozila na plaži do Sea-Doo RXT-X vodenih skutera na prikolicama, kačili su ih i postavljali zastave, a potom su žurili natrag. Iako su Daniel i Yuki dali sve od sebe, prvi izazov je pripao Red Bull Racingu, odnosno Maxu i Checu, tako da su članovi Red Bull Racinga osigurali pole-position na glavnoj utrci.

"Ovo mi je bilo poznato, slična vozila imam na svojoj farmi, a posjedujem i dva Sea-Doo vodena skutera. Mislio sam da smo u prednosti", izjavio je Ricciardo.

"Mnogo puta sam vozio u pustinji i uvijek je bilo zabavno. Podloga je 'klizava', slično je vožnji na ledu", rekao je Verstappen.

Yuki je tokom kvalifikacija sjeo na vodeni skuter u namjeri da poveća prijanjanje, no ta strategija nije uspjela pa je brzo zauzeo mjesto pored Ricciarda.

Glavna utrka je podrazumijevala uporedni slalom na stazi, odnosno vožnju između zastava. Nakon obavljenog slaloma, bilo je potrebno prikupiti svu spasilačku opremu i smjestiti je u vozilo, a potom je slijedio pravolinijski sprint do cilja. Bilo je važno i da ništa od opreme ne ispadne iz vozila, jer bi to rezultiralo kaznom.

Tokom slaloma su timovi bili izjednačeni, no po dolasku do spasilačke opreme, prvi je iz vozila iskočio Daniel i počeo utovarati teret, dok je Yuki ubacio samo dva komada opreme i potom sjeo iza upravljača spremajući se da što prije krene. Međutim, RB ekipa je krenula prije nego je utovarila svu svoju opremu, dok su Max i Checo uspjeli utovariti sve, ali su i nešto kasnije krenuli ka cilju.

Tokom vožnje je spasilačka oprema ispadala iz oba vozila, a iako su Tsunoda i Ricciardo prvi stigli na cilj, diskvalifikovani su jer nisu utovarili svu opremu, tako da je pobjeda pripala Verstappenu i Perezu.

Surf spasioci Australije patroliraju plažama i pružaju osnovne hitne i sigurnosne usluge onima koji dolaze na plažu te se suočavaju s izazovnim australskim uvjetima. Tokom cijele godine spašavaju ljude iz okeana pomoću svojih Sea-Doo vodenih skutera te patroliraju plažom terenskim Can-Am vozilima noseći osnovnu opremu za spašavanje života.

Bila je ovo peta epizoda serijala (Un)series Race Series, koja donosi zanimljiva takmičenja između ekipa Red Bull Racing i Visa Cash App RB. Dosad su se vozači takmičili u različitim vozilima i na raznim terenima, od plovnih puteva Miamija u mini čamcima, do mega kamiona s 500 KS u rudniku željeza Erzberg u Austriji.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo