12°C
Mostar 17°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 16°C
Bihać 14°C

02.04.2024 / 12:16 Auto-Moto - Akvizicija

Vlasnici Formule 1 preuzimaju i MotoGP

Vlasnici Formule 1 preuzimaju i MotoGP
Foto: motoGP

Otkako je američki Liberty Media preuzeo Formulu 1 za 8 milijardi dolara, 2016., godine, u tom se sportu mnogo toga promijenilo. Od pravila, preko načina medijskog praćenja, pa sve do pokretanja prateće serije na Netflixu i značajnoga širenja na vrlo lukrativno američko tržište.

Formula 1 danas je otvorenija prema javnosti no ikada prije, a i zarađuje kao nikad te pruža neviđene spektakle, kao što je primjerice utrkivanje pod svjetlima Las Vegasa.

O koristima takvog pristupa za sam sport i natjecanje može se diskutirati, ali s poslovne strane nesumnjivo je da je Liberty Media odradio odličan posao krupne komercijalizacije svega vezanoga uz Formulu 1. Sada žele isto ponoviti i s najprestižnijim motociklističkim natjecanjem, serijom MotoGP.

Ovoga ponedjeljka objavljeno je da će Liberty Media preuzeti kompaniju Dorna Sports, koja drži prava na MotoGP. Njezini su suvlasnici trenutačno privatni fondovi Bridgepoint Capital (39%) i CPP Investments (38%), dok je ostatak udjela u privatnim rukama. Liberty Media će za 86% vlasništva platiti oko 4,2 milijarde eura (djelomično u novcu, a dijelom i u vlastitim dionicama), dok će ostatak od 14% udjela zadržati trenutačna uprava Dorne.

Dosadašnji CEO Carmelo Ezpeleta ostat će na toj poziciji, a niti baza se (barem za sada) neće seliti iz Madrida, prenosi Bug.hr.

Želja im je i sa serijom MotoGP ponoviti komercijalni uspjeh, po receptu koji su primijenili na Formulu 1. Smatra se i da bi dovođenje moto utrka pod isti krov omogućilo kompaniji velike sinergije i samim time dobru zaradu.

Akvizicija će službeno biti provedena do kraja kalendarske godine, kada je odobre svi potrebni regulatori.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo