12°C
Mostar 17°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 12°C

02.04.2024 / 13:34 Svijet - Broj nije potvrđen

Belgija šalje vojnike kao pomoć u osiguranju Olimpijade u Parizu

Belgija šalje vojnike kao pomoć u osiguranju Olimpijade u Parizu
Foto: Agencije
Belgija će biti među nekoliko stranih zemalja koje će poslati vojnike u Francusku u pokušaju da ojačaju sigurnost na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine, saopćio je La Libre u utorak ujutro, prenosi Belga.

U pripremama za pooštravanje sigurnosti za Olimpijadu, ministar odbrane Ludivine Dedonder (PS) potvrdio je da će Belgija poslati nekoliko jedinica specijalizovanih za vojno čišćenje mina, kao i pse za otkrivanje.

- Priznato je da belgijska odbrana ima stručnost u ovoj oblasti i da se redovno traži za međunarodne intervencije - saopćilo je francusko Ministarstvo odbrane. Broj vojnika još nije potvrđen.

Nakon nedavnog terorističkog napada na koncertnu dvoranu u Moskvi, u kojem je poginulo više od 130 ljudi, francuske vlasti nastoje da budu posebno oprezne zbog događaja koji će okupiti 15.000 sportista i njihovih delegacija, pored miliona gledalaca.

Ceremonija otvaranja posebno predstavlja poteškoću s nautičkom paradom koja pokriva šest kilometara. Generalni direktorat za unutrašnju sigurnost zatražio je od Olimpijskog organizacionog komiteta "Plan B" navodeći opasnosti ove opcije.

Olimpijske igre u Parizu traju od 26. jula do 11. augusta, a zatim Paraolimpijske igre od 28. augusta do 8. septembra.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo