7°C
Mostar 13°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 9°C

02.04.2024 / 14:23 Fudbal - Posljedice afere

Ajax u problemima nakon suspenzije generalnog direktora

Ajax u problemima nakon suspenzije generalnog direktora
Foto: X

Nizozemski fudbalski velikan Ajax suspendirao je generalnog direktora kluba Alexa Kroesa zbog navodne trgovine povlaštenim informacijama, objavio je amsterdamski klub.

Nadzorni odbor Ajaxa je utvrdio kako je Kroes kupio više od 17.000 dionica kluba sedmicu dana prije objave njegovog imenovanja 2. augusta 2023.

"Nadzorni odbor je pribavio eksterne pravne savjete koji pokazuju da je vrlo vjerojatno počinio trgovanje na temelju povlaštenih informacija, a trgovanje povlaštenim informacijama je kazneno djelo," objavio je klub.

Predsjednik Nadzornog odbora Michael van Praag poručio je kako su u klubu iznenađeni onime što se događa, dodavši kako je to jako "loše za klub i za sve kojima je stalo do Ajaxa."

"Postupci Alexa Kroesa nisu kompatibilni s onim što zastupa Ajax. Trenutak u kojem je kupio dionice znači da je trgovao s insajderskim informacijama. Kompanija ne može tolerisati takvo kršenje zakona, pogotovo ako se radi o predsjedniku uprave," kazao je Van Praag.

Vijesti o Kroesu dolaze u teškom trenutku za klub koji se bori za plasman u neki od evropskih kupova, a ujedno je krenuo i u potragu za novim trenerom nakon što je objavljeno da John van ‘t Schip na koncu sezone napušta klupu.

Ajax je trenutačno peti na tabeli sa 44 boda.

Na vrhu je PSV sa 72 boda, Feyenoord ima 65 bodova, Twente 56, a ispred "Kopljanika" je i AZ na četvrtoj poziciji sa 52 boda.

(Vijesit.ba)

Izdvajamo