7°C
Mostar 13°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 9°C

02.04.2024 / 14:53 Svijet - Vatikan

Papa Franjo iznio planove o svojoj sahrani

Papa Franjo iznio planove o svojoj sahrani
Foto: Unsplash

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo (86) saopštio je danas da kada bude sahranjen, njegovo tijelo neće biti izloženo na bdijenju, a neće imati ni ukrašeni drveni odar koji podržava kovčeg uglednih ličnosti tradicionalno prisutan na katoličkim sahranama.

"Razgovarao sam sa majstorom ceremonije i uklonili smo ovo i mnoge druge stvari, jer je ritual (sahrane pape) bio previše preopterećen", rekao je papa Franjo.

Papa Franjo kazao je da je sahrana njegovog prethodnika Benedikta Šesnaestog bila posljednja tradicionalna sahrana rimskog pontifa, gdje je tijelo izloženo, javlja Ansa.

U knjizi Havijera Martineza Brokala, "Nasljednik", koja se sastoji od intervjua sa papom, poglavar Rimokatoličke crkve naveo je da želi da bude sahranjen "dostojanstveno kao svaki kršćanin".

Tokom prethodnih nedjelja, Vatikan je otkazao prisustvo pape na nekoliko događaja zbog lošeg zdravlja, a papa Franjo trenutno koristi invalidska kolica zbog problema sa koljenima, prenosi RTS.

Uprkos zdravstvenim problemima, papa Franjo je predvodio Uskršnju misu na Trgu Svetog Petra, kao i bdijenje koje je prethodilo najvećem kršćanskom prazniku.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo